Zakir Naik bebas ceramah tentang Islam, tapi bukan politik perkauman – Tun M

333ed00235a4584cf383a67fe230a26f5d4becc66ed38

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hari ini pendakwah Islam Dr Zakir Naik bebas mengajar dan bercakap tentang Islam, tetapi tidak mengenai politik perkauman yang boleh mengganggu dan merosakkan kebajikan dan ketenteraman rakyat Malaysia.

“Kita tidak mahu menyekatnya daripada bercakap mengenai agama dan perkara yang benar, … tetapi agak jelas beliau ingin berperanan dalam politik perkauman di Malaysia.

“Pertama sekali, saya tak tahu siapa yang memberikan beliau status Penduduk Tetap (PR), tetapi sebagai penduduk tetap, beliau tidak boleh menyertai politik.

“Beliau boleh berdakwah tetapi beliau tidak berbuat begitu… beliau bercakap mengenai soal menghantar orang Cina pulang ke China, orang India pulang ke India, itu bagi saya adalah satu langkah politik,” kata Dr Mahathir kepada pemberita pada Kongres Perangkaan Dunia ke-62 anjuran International Statistical Institute (ISI) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata sudah menjadi budaya rakyat negara ini yang begitu berhati-hati bila mereka bercakap mengenai perkara yang sensitif pada komuniti lain.

“Saya tak pernah sebut perkara sebegitu… tidak pernah meminta orang Cina pulang, tetapi beliau (Zakir) datang ke sini dan meminta mereka pulang (ke China).

Beliau berkata Zakir tersilap langkah, mengganggu perasaan perkauman, kerana itu polis perlu menyiasat beliau.

“Jadi apa juga tindakan yang kita ambil mestilah selaras dengan undang-undang … kerajaan ini menghormati kedaulatan undang-undang,” kata beliau.

BERNAMA