Wujud bandar ‘neraka’ di Norway, kenapa bandar itu dinamakan neraka?

Wujud bandar ‘neraka’ di Norway, kenapa bandar itu dinamakan neraka?

Adakah anda berminat untuk ke Neraka? Ya, saya sudah tentu, dan saya lakukan! Iaitu, Neraka, Norway, sudah tentu!

Neraka ialah sebuah kampung kecil dengan kira-kira 1,500 penduduk di Stjørdal di daerah Nord-Trøndelag di Norway.

Wujud bandar 'neraka' di Norway, kenapa bandar itu dinamakan neraka?

Ia terletak kira-kira 30 minit dari Trondheim , dengan kereta api.

Saya melompat ke Neraka dari Trondheim kerana saya ingin melihat stesen kereta api kecil ikonik yang telah menjadi tarikan popular kecil dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sangat mudah untuk ke sana kerana terdapat kereta api serantau yang melalui Neraka setiap jam. Semasa berada di stesen kereta api di Trondheim, agak janggal bagi saya untuk mengatakan perkara seperti: “Satu tiket ke Neraka.” dan “Adakah kereta api ini pergi ke Neraka?”

Takkan awak rasa yang sama?!

Namanya Neraka, Tapi Kota Ini Justru Dingin Banget

Orang ramai, sudah tentu, bertindak balas dengan cara yang serius, tetapi dengan sedikit senyuman kerana mereka memahami bagaimana saya bermain dengan homonim itu.

Pergi Ke Neraka
Sebaik berada di dalam kereta api, konduktor kereta api mendapat Pas Global Eurail saya (yang menjerit pelancong, serta-merta!), dan tanpa melihatnya dia menyatakan (tidak bertanya);

Anda akan ke Neraka.

Dia perasan saya orang asing, sudah tentu, dan kebanyakan orang asing di kereta api itu hanya pergi ke Neraka. Dan, untuk menjadikan perkara lebih menarik, wanita yang duduk di sebelah saya memutuskan untuk berseronok sendiri.

Dia perasan saya melihat melalui tingkap di setiap perhentian, untuk mengetahui sama ada saya berada di sana atau tidak. Jadi, pada satu ketika dia berkata dengan pandangan jahat (tentu saja membuat keseronokan),

Jangan risau, saya akan memberitahu anda apabila anda berada di Neraka.

Selepas 25 minit atau lebih berlalu, kereta api masuk melalui terowong yang kelihatan tidak menyenangkan. Semuanya menjadi gelap, tetapi lampu kabin menyala tidak lama kemudian, dan pada ketika itu, dia berpaling kepada saya untuk berkata,

Di sebalik terowong gelap ini, anda akan menemui Neraka!

Terowong yang panjang dan gelap itu berlalu, dan kereta api berhenti di stesen kecil dengan bangunan kuning kayu kecil. Saya menyedari ini adalah perhentian saya, jadi saya mengambil barang saya dan turun dari kereta api, tetapi semasa saya melakukannya, wanita itu mengucapkan selamat tinggal kepada saya dengan,

Bersenang-senang di Neraka!

Neraka, Norway

Lihatlah itu; Saya mempunyai seorang penghibur sehingga ke Neraka! Sekiranya dia lebih bersemangat, dia boleh dengan mudah berpakaian seperti syaitan dan melemparkan saya keluar dari kereta api dengan mencucuk trisulanya. Oh well, dia seronok!

Apabila melihat stesen kayu kecil saya dapat melihat papan tanda yang terkenal:

Neraka. Dewa – Ekspedisi

Neraka, Norway
Ia ingin tahu bagaimana permainan perkataan dimainkan di sini.

Hmmm… Tuhan membuat ekspedisi di Neraka?!

Nah, tidak betul-betul.

Izinkan saya memberi anda sedikit latar belakang tentang kata-kata ini. Semuanya adalah perkataan bahasa Norway. Neraka sebenarnya tidak bermaksud “api yang membakar neraka bersama syaitan” yang kita tahu.

Nama Neraka berasal dari perkataan Norse Lama hellir , yang bermaksud, “tergantung” atau “gua tebing”. Perkataan Norway neraka dalam penggunaan sehari-hari biasanya bermaksud “nasib”. Kini, Gods – Expedition ialah ejaan kuno bagi perkataan untuk “pengendalian kargo”.

Neraka, Norway
Seperti pelancong biasa lain, saya mengambil beberapa gambar di hadapan stesen, berjalan-jalan sedikit, dan kemudian kembali ke Trondheim.

Walaupun saya ingin mengatakan bahawa kampung itu menyeronokkan seperti menaiki kereta api dan humor orang Norway, saya tidak boleh. Stesen ini adalah tarikan dan selebihnya adalah kampung dan alam semulajadi.

Tetapi, jika anda berminat untuk menikmati Neraka dengan cara yang berbeza, setiap September terdapat festival blues yang berlangsung di stesen kereta api, dan ia dipanggil… drumroll… “Blues in Hell” .

Jadi sekarang, adakah anda akan pergi ke Neraka?

PS. Jangan risau, ia tidak sepanas yang disangka orang, malah salji turun di Neraka!

BACA:

Apa akan jadi dengan bank kalau kerajaan mansuhkan caj RM1 transaksi keluar duit di mesin ATM?

“Satu malam aku bergaduh dengan isteri, tiba-tiba ini dia luah buat aku rasa macam kilat tusuk ke hati”