Wow! Fakta menarik kapal mewah Adastra bernilai RM200 juta ini mengejutkan

Wow! Fakta menarik kapal mewah Adastra bernilai RM200 juta ini mengejutkan. Baru-baru ini, negara digemparkan dengan kehadiran sebuah kapal layar mewah berbentuk seperti kapal angkasa, melalui muara Sungai Perlis.

Pertama kali berlaku dan dilihat oleh penduduk setempat, kemunculan kapal layar mewah jenis Adastra itu pada kira-kira pukul 12 tengah hari itu difahamkan kapal ini datang dari luar negara, bergerak melalui muara Sungai Perlis dan menuju ke dermaga Perlis Marine Engineering (PME) Sdn Bhd bagi tujuan membaiki kapal tersebut.

‘Adastra’ yang merupakan frasa Latin yang diterjemahkan kepada ‘Menuju Bintang’, rupa-rupanya kapal layar mewah Adastra ini bernilai hampir-hampir RM200 juta! Jadi apa lagi yang menarik tentang kapal mewah ini? NONA secara eksklusif menghimpunkan beberapa fakta menarik tentang Adastra.

Wow! Fakta menarik kapal mewah Adastra bernilai RM200 juta ini mengejutkan

Adastra berkelajuan ribut 50 knot dan mempunyai julat keluasan 10,000 batu nautika pada 10 knot. Dikuasakan oleh enjin tunggal Caterpillar C18 1,150 hp, kelajuan tertinggi bot itu ialah 23 knot, dengan pelayaran mesra 17 knot. Adastra juga mempunyai dua enjin cadik Yanmar 110-hp untuk menggerakkan tiga penjana di dalamnya.

Adastra direka oleh pereka kapal layar Britain, John Shuttleworth dan dibina oleh McConaghy Boats di Zhuhai, China.

Ringan dan berprestasi tinggi. Dibina daripada e-glass dan Kevlar, badan kapal ini dibuat dengan super-struktur gentian karbon, jadi berat bot itu hanya 49 tan, atau sama berat dengan kapal layar konvensional 60 kaki. Reka bentuk ringan ini memberikan kecekapan hidrodinamik, kestabilan dan prestasi, serta penggunaan bahan api yang rendah dan impak mesra alam sekitar.

Susun atur luaran membolehkan tetamu menikmati ruang legar privasi yang menawan dan santai. Dengan rekaan Scandinavia oleh Jepsen Designs, ianya cukup minimalis di samping menyerlahkan palet kayu berwarna madu pada ruang tamu pelan terbuka. Adastra direka untuk sembilan tetamu dan enam kru. Kabin utama rasuk penuhnya terletak di belakang, disambungkan terus ke salun utama, manakala dua kabin tetamu dan dapur terletak berhampiran petak enjin.

mempunyai dek belakang berkeluasan 52.5 kaki yang luas dengan ruang istirehat dan ruang makan alfresco yang tertutup, manakala menuju ke hadapan ruang utama, tetamu boleh berehat di platform kapal di hadapan yang lapang. Pintu garaj kapal layar boleh laras untuk mencipta platform untuk menyelam.

BACA:

Zahid Hamidi disaman Tun Mahathir, kata pemimpin itu ‘kutty’

Penyanyi ‘Sikok Bagi Duo’ ditahan polis!

Yayan Ruhian sangkal kata dia dibayar mahal, ‘siapa kata saya mahal?’