Wanita kongsi pengalaman ditahan di Airport Dubai hanya kerana terlebih mesra dalam kapal terbang, rupanya ini taktik keldai dadah!

Wanita kongsi pengalaman ditahan di Airport Dubai hanya kerana terlebih mesra dalam kapal terbang, rupanya ini taktik keldai dadah!

PERJALANAN seorang wanita ke Dubai tiba-tiba bertukar cemas apabila dia nyaris menjadi mangsa penyeludup dadah.

Menurut mangsa yang tidak mendedahkan identitinya, kejadian bermula apabila dia berkenalan dengan seorang wanita berumur yang duduk bersebelahannya di dalam sebuah pesawat.

Wanita kongsi pengalaman ditahan di Airport Dubai hanya kerana terlebih mesra dalam kapal terbang, rupanya ini taktik keldai dadah!

“Jika anda sering melakukan perjalanan melalui udara, berhati-hati dengan jiran tempat duduk yang mesra dan terlebih ramah. Seorang wanita yang agak berumur datang dan duduk di sebelah saya di dalam pesawat.

“Dia meminta saya membantunya memasukkan begnya ke dalam ruang bagasi atas. Tetapi seorang lelaki yang duduk di seberang dengan cepat datang. Segera dia duduk dan memulakan perbualan.

“Dia sangat mesra dan bercakap dengan baik. Jadi kami berbual sepanjang penerbangan ke Dubai.

“Tiba-tiba, apabila juruterbang mengumumkan bahawa kami sedang memulakan perjalanan ke DXB, kawan baru saya ni alami sakit perut. Dengan baik hati saya menekan butang memanggil pramugari,” imbasnya.

Abstract blur and defocused seat in airplane interior for background

Jangan terlalu mesra dengan individu yang baru dikenali di lapangan terbang atau di dalam pesawat. Foto: Freepik.

Bercerita lanjut, mangsa berkata wanita itu tiba-tiba memanggilnya dengan gelaran ‘anak’ dan memegang tangannya sambil menangis.

“Wanita ini tiba-tiba mula memanggil saya sebagai my daughter. Pramugari memberitahu saya bahawa tiada apa yang boleh mereka lakukan kecuali memberinya beberapa ubat penahan sakit dan tunggu sehingga kami mendarat.

“Kawan baru saya menangis dan berpeluh gila. Dan dia enggan melepaskan tangan saya. Semua orang menganggap kami mengenali antara satu sama lain,” katanya.

Sejurus tiba di Dubai, seorang penumpang lelaki mendekatinya dan memberi amaran agar dia menjauhkan diri daripada wanita berkenaan.

“Jadi kami mendarat di DXB dan lelaki sama yang membantu meletakkan bagasinya di ruang atas mengeluarkan bagasinya.

“Tetapi semasa dia mengeluarkan bagasi, dia menasihati saya supaya menjauhkan diri daripada wanita ini dan menjelaskan kepada kru kabin bahawa kami tidak pergi bersama,” ceritanya.

Ketika ditanya pramugari, mangsa kemudiannya menyatakan dia baru sahaja mengenali wanita itu dan mereka tidak mempunyai sebarang kaitan.

Kes individu diperdaya menjadi keldai dadah di lapangan terbang pernah dilaporkan media sebelum ini. Foto: Freepik.

“Saya memberitahu mereka bahawa kami baru sahaja bertemu di dalam pesawat. Saya tidak mengenalinya langsung. Jadi kami mula keluar dan semasa saya mengucapkan selamat tinggal dia terus merayu saya untuk membawa beg tangannya.

“Saya sangat berbelah bagi tetapi lelaki itu memandang ke dalam mata saya dan dengan tegas menggelengkan kepalanya. Dia memberikan saya nota yang memberitahu saya untuk membiarkan kru kabin mengendalikannya,” ujarnya lagi.

Tidak lama selepas itu, dia menyedari suasana bertukar kecoh apabila wanita tadi cuba melarikan diri sebelum ditangkap oleh pengawal bertugas.

Lebih mengejutkan, wanita itu terus memanggil mangsa, menyebabkan dia turut sama disiasat di lapangan terbang itu.

“Semasa kami menunggu bagasi, saya mendengar kekecohan ini. ‘Kawan baru’ saya sedang berlari, cuba melarikan diri dari kru kabin dan bangun dari kerusi roda! Dia meninggalkan pramugari dengan beg tangannya dan hanya berlari ke arah pintu keluar dengan baki bagasi tangannya.

“Nasib baik polis lapangan terbang lebih laju daripada dia. Mereka menangkapnya dan membawanya kembali dalam keadaan bergari. Wanita ini mula memanggil saya my daughter, my daughter. Baru saya tahu. Dia membawa dadah dan dia cuba mengaitkan saya,” ceritanya lagi.

Jaga barangan peribadi anda setiap kali menaiki pesawat. Foto: Freepik.

Namun, mangsa terselamat apabila penumpang lelaki tadi sanggup menjelaskan perkara sebenar kepada pihak berkuasa, sekali gus menyelamatkannya daripada dikaitkan dengan penyeludup dadah itu.

“Polis mengambil pasport saya dan meminta suspek mendedahkan nama penuh saya jika benar kami melancong bersama.

“Dengan izin Tuhan, saya tidak memberitahunya nama saya! Saya masih diminta untuk mengikut polis ke bilik kecil di mana saya disoal siasat secara terperinci. Bagasi saya telah banyak diselongkar dan diperiksa untuk cap jari.

“Mereka membersihkan semua bagasinya dan cap jari saya tidak ditemui di mana-mana pada bagasinya atau pada beg tangannya,” ujarnya.

Mangsa berkata kejadian tersebut menjadi pengajaran besar agar dia lebih berhati-hati pada masa akan datang.

“Saya dilepaskan dengan nasihat jangan sekali-kali menyentuh bagasi sesiapa sama ada dalam penerbangan atau di lapangan terbang.

“Jadi mulai hari itu, saya tidak kisah berapa banyak bagasi yang kamu ada, kamu akan uruskanlah sendiri. Saya tidak akan menawarkan kamu troli untuk meletakkan bagasi anda! Bagasi kamu, masalah kamu, itu polisi saya.

“Dan jika kamu tidak dapat mencapai ruang atas, dan saya adalah orang yang terdekat, sila hubungi kru kabin,” ujarnya mengakhiri bicara.

BACA:

Wanita menyesal minta cerai, 20 tahun berkahwin wanita ini tak sedar rupanya suami sembunyi harta dekat RM64 juta

Ingatkan ada kemalangan ngeri berlaku di Bukit Bintang, rupa ini sebenarnya yang berlaku