[Video] Penyokong Hajiji bawa sepanduk provokasi terhadap TYT Sabah

[Video] Penyokong Hajiji bawa sepanduk provokasi terhadap TYT Sabah

Cubaan hampir 100 anak muda berhimpun di Padang Merdeka di sini, sebentar tadi, dihalang pasukan polis sebelum sempat mereka memasuki kawasan berkenaan.

Pergerakan mereka yang membawa sepanduk provokasi terhadap Yang di-Pertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin dihalang polis sejurus mereka melintasi jalan utama di sini.

Ketua mereka yang mendakwa bergerak atas nama Anak Muda Sabah, Ashaari Jaafar, berkata tujuan mereka mengadakan himpunan itu bertujuan mendesak Yang di-Pertua Negeri untuk segera melantik Ketua Menteri.

Katanya, anak muda sudah hilang sabar dengan kemelut politik di Sabah dan mahu masalah perlantikan Ketua Menteri itu dimuktamadkan segera.

“Kami anak muda tidak mahu istana terbabit dengan politik dan adil kepada nasib orang Sabah. Pilihan sudah dibuat dan sepatutnya Ketua Menteri sudah dilantik.

“Kenapa mahu ambil masa yang begitu lama untuk buat lantikan sedangkan Sabah kini dalam masalah COVID-19,” katanya.

Tinjauan media di lokasi juga mendapati terdapat lebih 30 anggota polis termasuk daripada pasukan Light Strike Force (LSF) sudah bersedia di sini sejak 1 petang bagi berhadapan dengan sebarang kemungkinan.

Difahamkan, LSF dikerahkan ke lokasi berkenaan kerana ada dakwaan akan berlaku himpunan di lokasi itu pada jam 2 petang.

Berita penuh : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/09/736097/prn-sabah-polis-halang-himpunan-anak-muda#.X3GV3_Fa1kw.twitter