Umno sekarang dah jadi bahan jenaka, kata bekas pemimpinnya

Umno yang dahulunya disegani kini menjadi bahan jenaka selepas para menteri parti itu enggan melepaskan jawatan dalam Jemaah Menteri Perikatan Nasional, kata Zaid Ibrahim.

Bekas menteri undang-undang itu berkata keputusan mereka untuk kekal dalam kerajaan tidak mahu akal ketika pendirian parti mereka dalam perkara tertentu ketara bertentangan dengan pendirian pentadbiran Muhyiddin Yassin.

Zaid menjelaskan menteri berkenaan tidak boleh kekal dalam Umno dan dalam masa sama bersetuju dengan penggantungan Parlimen dan ordinan darurat baharu yang membolehkan Putrajaya meluluskan belanjawan tambahan dan menggunakan Kumpulan Wang Disatukan tanpa perlu melepasi Parlimen.

Pemimpin Umno berulang kali menggesa Parlimen bersidang semasa darurat, sementara bekas perdana menteri Najib Razak mengkritik ordinan baharu itu.

“Menteri kata tidak mahu lepas jawatan kerana mahu berkhidmat kepada rakyat. Jadi, janganlah bersama Umno, sertai PPBM,” kata Zaid kepada FMT.

“Pendirian parti jelas – samada ada letak jawatan atau sertai perdana menteri. Inilah sebabnya kenapa politik kita begitu serabut kerana parti menghantar isyarat berbeza-beza.”

Beliau setuju dengan pandangan Ahli Parlimen Nazri Aziz dan mendesak Presiden Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan menteri Umno segera keluar dari Jemaah Menteri.

Semalam, Nazri mengecam Zahid kerana kurang sifat kepemimpinan dan menampakkan parti itu seperti “harimau tak bertaring” selepas “mengaum” di Perhimpunan Agung Umno (PAU2020) minggu lepas.

“Jelas mereka patut letak jawatan tetapi presiden tidak ada kepemimpinan untuk mengarahkan mereka berbuat demikian. Adakah beliau bimbang mereka tidak mahu dengar arahan beliau?”

Terdapat seruan supaya menteri Umno keluar dari Jemaah Menteri susulan perhimpunan parti itu, walaupun ia belum memutuskan bila parti itu akan menarik balik sokongan kepada kerajaan PN.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam mengumumkan semua menteri Umno akan kekal berada di Jemaah Menteri selepas menasihati mereka untuk berbuat demikian demi kepentingan rakyat dan negara.

Menteri Belia dan Sukan Reezal Merican Naina Merican menyokong keputusan itu, mendakwa peletakan jawatan dari Jemaah Menteri akan mencemarkan nama dan imej Umno.

Menteri Kesihatan Dr Adham Baba juga berkata mereka tidak akan meletakkkan jawatan segera berikutan mereka memikul tanggungjawab berat untuk membantu kerajaan PN menangani wabak Covid-19 dan ekonomi negara.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/04/01/umno-dulu-disegani-sekarang-jadi-bahan-jenaka-kata-zaid/

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)