UMNO PAS rancang demo bantah “pemantauan” MOF dalam TH

Gabungan UMNO dan PAS akan kembali mengadakan perhimpunan pada 18 Januari, kali ini untuk membantah perbuatan  “campurtangan” Kementerian Kewangan dalam urusan Lembaga Tabung Haji.

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Lokman Noor Adam berkata perhimpunan itu dijadualkan berlangsung di depan Menara Tabung Haji di Jalan Tun Razak di sini, dan akan disertai oleh NGO lain.

“Pada masa ini, kami masih merancang perhimpunan itu, jadi tidak ada maklumat lain selain dari tarikh ia akan berlaku,” katanya semasa perhimpunan kecil di hadapan ibu pejabat daerah polis Dang Wangi yang membantah kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

Semasa perhimpunan itu, yang juga menyaksikan laporan polis yang dibuat oleh beberapa NGO yang terlibat, Lokman bercakap panjang lebar bahawa gangguan yang dikatakan oleh kementerian itu kepada Tabung Haji telah mengakibatkan kerugian bagi penyumbangnya.

Bulan lalu, Kabinet memutuskan bahawa dana jemaah haji akan diletakkan di bawah pengawasan Bank Negara Malaysia, dalam usaha untuk meningkatkan pentadbirannya.

Ia selepas menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama, Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa, mendedahkan defisit RM4.1 bilion yang besar di Tabung Haji yang didakwa telah membayar dividen secara tidak sah sejak 2014.

Lembaga pengarahnyanya juga telah membuat laporan polis terhadap bekas pengerusi Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan kakitangan pengurusan kanan yang lain.

Susulan pengumuman tersebut PAS memberi amaran kepada Putrajaya daripada cuba memusnahkan institusi Islam dan menghancurkan kepercayaan orang Islam terhadap dana jemaah haji.