Ulama Pas cadang lantik penasihat syariah di setiap agensi kerajaan

Ulama Pas cadang lantik penasihat syariah di setiap agensi kerajaan

Dewan Ulamak Pas Pusat mencadangkan pucuk pimpinan tertinggi negara mewujudkan penasihat syariah dalam memacu pentadbiran negara di bawah pimpinan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada masa depan.

Ketuanya, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, kehadiran penasihat syariah bagi setiap peringkat dan agensi kerajaan mampu memastikan segala urusan dikendali dan dilaksana menepati piawaian Islam terutama dalam soal ‘halalan’ dan ‘toyyiban’.

“Kini sudah tiba masanya setiap agensi kerajaan sekurang-kurangnya mesti mempunyai seorang penasihat syariah.

“Hal ini diyakini akan mengangkat penghormatan dan kewibawaan kerajaan sendiri dalam menterjemah kedudukan Islam sebagai agama negara,” katanya ketika menyampaikan ucaptama Muktamar Tahunan Dewan Ulamak Pas Kali ke- 59 di Markaz Dewan Ulamak (MADU) Kelantan di Pulai Chondong di sini, hari ini.

Perasmian majlis tersebut disempurnakan oleh Timbalan Mursyidul Am, Datuk Ahmad Yakub.

Menurutnya, Dewan Ulamak Pas Pusat sedia berkongsi ilmu dengan menyediakan pakar yang terdiri daripada ahli Pas untuk mengambil peranan dan mengisi keperluan berkaitan perkara itu.

Dalam perkembangan lain, Nik Zawawi yang juga Ahli Parlimen Pasir Puteh meminta golongan ulama untuk memanfaatkan kemudahan media sosial bagi memperkasakan dakwah di negara ini.

Katanya, kemudahan itu perlu dimanfaatkan sebaik mungkin kerana ia merupakan salah satu kuasa yang boleh memberikan kebaikan kepada umat Islam.

“Saya berharap ulamak dapat bergiat aktif menggunakan kuasa media sosial bagi menyebarkan dakwah dalam masyarakat.

“Kerajaan Perikatan Nasional membuka pintu dakwah yang sangat luas bagi memahamkan masyarakat kepada Islam dan menghayatinya dalam membina tamadun Islam,” katanya.

Berita penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/100799/BERITA/Politik/Sudah-sampai-masa-ada-penasihat-syariah-di-setiap-agensi-kerajaan

COMMENTS