UK luluskan penggunaan pil anti-Covid

“Hari ini adalah hari bersejarah bagi negara kita, kerana UK kini merupakan negara pertama di dunia yang meluluskan antivirus yang boleh diambil di rumah untuk COVID-19,” kata menteri kesihatan Sajid Javid.

“Ini akan menjadi pengubah permainan bagi mereka yang paling lemah dan imunosupresi, yang tidak lama lagi akan dapat menerima rawatan terobosan,” tambahnya.

Antiviral, dipanggil molnupiravir, berfungsi dengan mengurangkan keupayaan virus untuk mereplikasi, dengan itu memperlahankan penyakit.

UK luluskan penggunaan pil anti-Covid

Antiviral, dipanggil molnupiravir, berfungsi dengan mengurangkan keupayaan virus untuk mereplikasi, dengan itu memperlahankan penyakit.

MHRA berkata ujiannya telah menyimpulkan ia “selamat dan berkesan untuk mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian pada orang yang mempunyai COVID-19 ringan hingga sederhana yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk”.

Berdasarkan data percubaan klinikal, ubat ini paling berkesan apabila diambil semasa peringkat awal jangkitan dan MHRA mengesyorkan agar ia digunakan dalam tempoh lima hari dari permulaan simptom.

Ia telah dibenarkan untuk digunakan pada orang yang mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko untuk mendapat penyakit yang teruk, termasuk obesiti, usia tua, diabetes dan penyakit jantung.

Britain, yang merupakan antara negara yang paling teruk dilanda wabak itu, mengumumkan pada 20 Oktober bahawa ia telah memesan 480,000 dos molnupiravir daripada syarikat farmasi Amerika Syarikat, Merck.

Pengawal selia dadah di Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah telah pun memulakan penilaian terhadap ubat tersebut.

Merck telah pun menandatangani perjanjian dengan kerajaan lain, termasuk AS, yang telah merancang untuk membeli 1.7 juta dos jika molnupiravir diluluskan oleh pengawal selia.

BACA JUGA : Guna logo PN : Pas bukan nak lawan Umno, kata Idris
Panas !!! Dr Hisham dedah 790 kes Delta dikesan di Sarawak dalam seminggu
Dos penggalak : Ramai masih tidak yakin campur jenis vaksin berbeza

COMMENTS

Wordpress (0)