Ubat Selsema “Favipiravir” Didapati Berkesan Dalam Merawat COVID-19

Ubat Selsema “Favipiravir” Didapati Berkesan Dalam Merawat COVID-19

Terdapat beberapa berita gembira dalam memerangi novel coronavirus yang menyebabkan wabak COVID-19 yang menimbulkan malapetaka kepada masyarakat dan ekonomi di banyak negara di seluruh dunia.

Xinhua melaporkan pada 17 Mac bahawa Favipiravir, ubat influenza anti-virus yang diluluskan untuk penggunaan klinikal di Jepun pada tahun 2014, telah menunjukkan keberkesanan klinikal yang baik terhadap penyakit koronavirus novel (COVID-19).

Xinhua memetik Zhang Xinmin, pengarah Pusat Kebangsaan Pembangunan Bioteknologi China di bawah Kementerian Sains dan Teknologi, yang mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan penemuan percubaan klinikal itu.

Lebih daripada 80 pesakit telah mengambil bahagian dalam percubaan klinikal di Hospital Shenzhen, wilayah Guangdong Selatan China, termasuk 35 pesakit yang mengambil Favipiravir dan 45 pesakit dalam kumpulan kawalan. Keputusan menunjukkan bahawa pesakit yang menerima rawatan Favipiravir bertukar negatif untuk virus dalam masa yang lebih singkat berbanding pesakit dalam kumpulan kawalan, kata Xinhua.

Kajian klinikal secara rawak yang dipusatkan oleh Hospital Zhongnan di Universiti Wuhan juga mencadangkan kesan terapeutik Favipiravir jauh lebih baik daripada kumpulan kawalan.

Favipiravir telah dicadangkan untuk pasukan rawatan perubatan dan harus dimasukkan dalam diagnosis dan pelan rawatan untuk COVID-19 secepat mungkin, kata Zhang.

Pada bulan Februari, Reuters melaporkan bahawa Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd telah mendapat kelulusan untuk memulakan ujian klinikal untuk menggunakan ubat untuk merawat radang paru-paru yang disebabkan oleh koronavirus baru.

Syarikat itu juga menerima kelulusan untuk mengeluarkan ubat.

Favipiravir dipasarkan sebagai rawatan anti-influenza oleh Fujifilm Holdings Corp Berikutan berita mengenai percubaan klinikal yang berjaya di China, saham Fujifilm naik 15.4% kepada ¥ 5,230 (US $ 48.55) pada penutupan dagangan pada 18 Mac di Tokyo, laman web berita pharma dilaporkan bioworld.com.

Laman web berita pharma menambah bahawa Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co telah membeli hak eksklusif untuk favipiravir dari Toyama Chemical Co Ltd Fujifilm dan telah mendapat persetujuan dari Pentadbiran Produk Perubatan Nasional untuk menghasilkan ubat massa dan memastikan bekalan yang stabil.

Berita asal : https://www.theedgemarkets.com/article/flu-drug-favipiravir-effective-treating-covid19