Tiba-tiba Elon Musk nak jumpa Anwar Ibrahim, rupanya ini hajat Elon Musk, rakyat Malaysia bakal dapat manfaat

Tiba-tiba Elon Musk nak jumpa Anwar Ibrahim, rupanya ini hajat Elon Musk, rakyat Malaysia bakal dapat manfaat

Pertemuan antara Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla Inc, Elon Musk dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan mendorong reaksi berantai dalam perjalanan Malaysia

ke arah menuju ke arah kenderaan elektrik (EV) di rantau ini, kata seorang pakar ekonomi.

Tiba-tiba Elon Musk nak jumpa Anwar Ibrahim, rupanya ini hajat Elon Musk, rakyat Malaysia bakal dapat manfaat

Profesor ekonomi Universiti Sunway Dr Yeah Kim Leng menyatakan bahawa perbincangan yang membuahkan hasil antara gergasi EV global dengan pemimpin Malaysia, yang dijangka berlangsung pada minggu ini, juga akan membawa kepada komitmen selanjutnya yang boleh memberi manfaat kepada ekonomi Malaysia secara amnya.

Tanpa mengira jenis dan nilai pelaburan yang Tesla berhasrat bawa ke Malaysia, Dr Yeah berkata sebarang komitmen yang akan muncul hasil daripada mesyuarat itu akan menyediakan industri EV Malaysia dengan rangsangan besar.

“Pelaburan ikonik biasanya mempunyai kesan limpahan yang lebih besar melalui peningkatan, pengukuhan pelabur tempatan dan asing serta lebih banyak penyertaan dalam pelaburan.

“Ini akan membuka lebih banyak peluang kepada pembekal, penyedia perkhidmatan serta pengeluar alat ganti dan komponen untuk terlibat secara aktif dengan industri EV,” katanya kepada Bernama.

Jumaat lalu (7 Jul), Encik Anwar, yang juga Menteri Kewangan memberitahu bahawa beliau akan bertemu Musk untuk mengkaji langkah syarikat EV mega itu dalam meneruskan pelaburannya di Malaysia.
BACA:

PM Anwar bakal temu Elon Musk minggu depan

Sehubungan itu, Dr Yeah berkata pertemuan itu memberikan implikasi positif kerana ia akan mengesahkan hala tuju ekonomi kerajaan untuk memperoleh pelaburan langsung asing (FDI) berimpak tinggi, bernilai tinggi dan langkah ke arah tenaga bersih.

“Jumlah FDI Malaysia akan terus meningkatkan sekiranya hasil daripada mesyuarat itu dapat memberikan Musk atau mana-mana projek beliau bertapak di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Zafrul Abdul Aziz menegaskan potensi kerjasama antara Malaysia dengan Tesla bukan sahaja terhad kepada sektor EV tetapi kepada sektor lain juga. “Apa yang kami mahu ialah untuk menarik lebih banyak potensi atau komitmen pelaburan dalam sektor automotif dan sektor lain yang boleh kami pasarkan di Malaysia,” kata beliau

Tesla, pereka dan pengilang EV yang beribu pejabat di Austin, Texas, Amerika Syarikat, akan membuat kemunculan rasminya di Malaysia di Kuala Lumpur pada 20 Julai.

Buat masa ini, pusat servis rasmi Tesla yang terdekat terletak di Singapura dan pemilik program pemajakan Greentech telah menghantar kereta mereka kembali ke Hong Kong untuk kerja-kerja pembaikan utama.

Dalam pada itu, CEO Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) Azrul Reza Aziz melahirkan keyakinan bahawa pertemuan antara Encik Anwar dengan Musk akan membuka jalan kepada kerjasama yang menghasilkan hasil antara Malaysia dengan Tesla dalam tempoh terdekat.

“Kami sangat teruja dengan prospek hasil daripada mesyuarat itu. Kemungkinan Tesla meningkatkan lagi pelaburan di Malaysia akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara kita dan membolehkan pembangunan mobilitas ekosistem yang berkesan dan mesra alam,” jelasnya.

BACA:

Suami dah nazak, isteri tergamak bawa kekasih gelap minta izin kahwin lain undang reaksi netizen

10 keluarga paling kaya di dunia ada lagi banyak aset dari kekayaan gabungan 48 negara termiskin, ini ceritanya