Tiada kuarantin bagi pengembara lengkap vaksin ke Singapura dari 8 negara, Malaysia tak tersenarai

Pelancong yang divaksinasi sepenuhnya dari lapan negara akan dapat memasuki Singapura tanpa kuarantin mulai esok, kerana pusat perniagaan mengurangkan sekatan dan bersiap sedia untuk hidup dengan koronavirus.

Negara kota pada awalnya memerangi wabak itu dengan menutup sempadan, penutupan intensiti yang berbeza-beza dan penelusuran kontak yang agresif tetapi dengan lebih daripada 80% penduduk diberi vaksin sepenuhnya, pihak berkuasa di pusat penerbangan global berminat untuk memulihkan ekonomi.

Mereka membuka jalan perjalanan untuk penumpang yang divaksinasi dari Brunei dan Jerman pada bulan September, dan akan memperluas skema mulai esok ke lapan negara lain – Britain, Kanada, Denmark, Perancis, Itali, Belanda, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

Tiada kuarantin bagi pengembara lengkap vaksin ke Singapura dari 8 negara, Malaysia tak tersenarai

Singapura membuka jalan perjalanan untuk penumpang yang divaksinasi dari Brunei dan Jerman pada bulan September dan akan membuka jalan dengan Korea Selatan pada 15 November.

Laluan dengan Korea Selatan akan bermula 15 November.

Berdasarkan polisi, penumpang tidak perlu dikarantina jika mereka telah divaksinasi sepenuhnya dan diuji negatif untuk koronavirus sebelum mereka berangkat dan tiba.

“Singapura tidak dapat dikurung dan ditutup selama-lamanya,” kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada 9 Oktober, ketika ia mengumumkan sejumlah langkah di bawah strategi “Hidup dengan Covid-19”.

Lee menunjukkan varian coronavirus Delta sebagai faktor.

“Varian Delta sangat menular, dan telah menyebar ke seluruh dunia. Walaupun dengan jumlah penduduk yang diberi vaksin, kita masih tidak dapat menghapusnya, ”katanya.

“Hampir setiap negara telah menerima kenyataan ini.”

Selain memberi tumpuan kepada penjagaan rumah untuk kes-kes domestik ringan dan tidak simptomatik, Lee mengatakan Singapura perlu meneruskan perjalanan antarabangsa.

Negara kota ini merupakan rumah bagi pejabat daerah beribu-ribu syarikat multinasional, yang bergantung pada status Singapura sebagai pusat perniagaan dan penerbangan untuk operasi mereka.

“Kita mesti terus membuka semula sempadan kita dengan selamat,” kata Lee. “Syarikat dan pelabur perlu menjalankan perniagaan serantau dan global dari Singapura. Orang yang bekerja untuk mereka perlu melakukan perjalanan untuk mencari nafkah. ”

Dan, kejayaan projek jalur vaksin negara kota dapat meningkatkan pemulihan industri penerbangan global, yang dipalu oleh wabah.

“Kami berharap tindakan positif yang diambil oleh Singapura akan mendorong pasaran lain untuk sama-sama menavigasi jalan mereka ke arah memulakan semula perjalanan udara,” kata Philip Goh, naib presiden Asia-Pasifik di kumpulan industri penerbangan IATA.

Berita Penuh : https://www.thevibes.com/articles/world/44944/singapore-expands-no-quarantine-scheme-for-fully-vaxxed-travellers

BACA JUGA : Penganggur digantung sampai mati, bunuh abang ipar cuba rogol adik perempuan

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    […] BACA JUGA : Tiada kuarantin bagi pengembara lengkap vaksin ke Singapura dari 8 negara, Malaysia tak tersenarai […]