Tiada happy ending rupanya dalam cerita “Makcik Kiah”

Tiada happy ending rupanya dalam cerita “Makcik Kiah”

“Ikut cerita Makcik Kiah pun nampaknya macam bukan happy ending sebab ada klausa kata kena pamer slip gaji dalam rayuan PRIHATIN, saya tak tau la berapa ramai penjual goreng pisang yang ada slip gaji kat Malaysia ni. It will not be pretty, tapi makcik kiah should see this coming. Ini lah harga mahal yang terpaksa di bayar oleh makcik kiah demi dapat sebuah kerajaan melayu Isle, tak tahu buat kerja dan pandai tunggang agama; pendek kata ruwaibidhah. Yang lagi sadis ada tukang cuci datang dari agamawan.”

It’s a perfect storm. 3 juta tak dapat bantuan PRIHATIN, lepas tu pula 2.4 juta kehilangan pekerjaan. Padan la MIER jangka 11% pengurangan ekonomi domestik.

Bila DSAI suruh bagi bantuan segera maksudnya sekarang, bukannya lagi satu bulan. Kuarantin dah berlangsung selama 14 hari, 14 hari ada keluarga yang ikat perut. Bila Anwar suruh bentang bawa ke parlimen supaya ada check and balance (ada parlimen luar negara tak payah full korum pun boleh bersidang), di kata Anwar dengki. Ni nak selaras tarikh nak masuk bantuan pun lambat.

Ingat, there will be blood split over this famine. Akan ada anak-anak miskin bandar yang kekurangan zat, stunting, tak cukup makan, tak tahu nak jimat tang mana lagi dah. Dan akan ada orang yang sanggup langgar arahan MCO semata-mata tak boleh nak secure meal esok hari, baik duduk dalam penjara at least makan 3 kali sehari. Tak perlulah di cerita apa akan jadi kalau kemelesetan ekonomi berlaku. Jenayah akan meningkat, inflasi akan naik. Kita cerita semua benda ini bukan nak exaggerate, tapi nak suruh prepare for the worst, hope for the best. Ingat, the worst is yet to come.

Yang lagi kelakar bila Anwar pergi shopping kat kedai runcit, yang pengkhianat dan penyamun pun nak copy paste, betul Anwar tu nampak macam jadi trendsetter, tapi roh depa itu kosong. Depa shopping pasaraya besar; dari itu sahaja tahu yang depa ini detach pada realiti masyarakat. Ingat pula kes AOEN Tebrau kena langgar todak few years back. Kalau tanya kat depa kedai aceh mesti tak tahu, yelah born with silver spoon.