TH- surat tawaran rayuan yang Berjaya masih belum dikeluarkan, Macamana dah tahu

Setelah tular berita mengenai subsidi Haji ditarik balik kepada kes-kes rayuan, Tabung Haji hari ini tampil menjelaskan keadaan sebenar yang berlaku. Menurut Tabung Haji, surat tawaran kepada rayuan-rayuan yang Berjaya masih belum dikeluarkan. Justeru itu isu-isu berlegar tentang tiada subsidi kepada kes rayuan adalah tidak berasas. Pihak tabung Haji walaubagaimanapun akan meneliti kes-kes rayuan secara lebih terperinci.

Berikut kenyataan Tabung Haji :

Lembaga Tabung Haji (TH) ingin memaklumkan bahawa sehingga kini, surat tawaran kepada semua pemohon rayuan haji yang berjaya belum dimuktamadkan atau dikeluarkan.

TH masih dalam proses penilaian ke atas setiap permohonan rayuan secara individu. Proses ini mengambil kira semua kategori rayuan yang akan dinilai dengan terperinci. Sebarang keputusan bagi rayuan haji akan dipertimbangkan dengan berasaskan prinsip istito’ah (kemampuan).

Istito’ah atau kemampuan mengerjakan haji termasuk mempunyai wang yang cukup untuk menampung semua perbelanjaan menunaikan haji; mempunyai bekalan dan perbelanjaan yang cukup termasuk nafkah orang di bawah tanggungan yang akan ditinggalkan di Tanah Air selain kesihatan; terpilih dalam kuota; dan mempunyai mahram (bagi wanita).

Kos sebenar untuk mengerjakan haji pada musim 1440H/2019M adalah sebanyak RM22,900 bagi seorang jemaah haji Muassasah. Kos tersebut adalah untuk membayar harga tiket penerbangan carter pergi balik, penginapan, pengangkutan, sajian makanan dan bayaran kepada pihak berkuasa Arab Saudi bagi tempoh lebih 40 hari jemaah berada di Tanah Suci.

Ini belum mengambil kira perbelanjaan oleh TH untuk menyediakan perkhidmatan secara percuma seperti pelbagai Kursus Haji di seluruh negara, urusan stesen berlepas dan ketibaan di Tanah Air, pemeriksaan kesihatan, bekalan ubat-ubatan, buku-buku bimbingan, pembimbing ibadat haji, kaunter kewangan, kaunseling dan petugas haji, perubatan serta peronda.

Surat tawaran akan dimaklumkan kepada pemohon rayuan haji yang Berjaya sahaja dalam masa terdekat. TH berharap semua pihak bersabar menunggu keputusan rayuan masing-masing.