Tesla tiba-tiba batal pelaburan di Indonesia? tapi kenapa? Ini puncanya

Tesla tiba-tiba batal pelaburan di Indonesia? tapi kenapa? Ini puncanya.Ingat Tesla dan Indonesia meminang antara satu sama lain tahun lepas?

Ternyata kedua-dua pihak tidak akan menjalinkan hubungan jangka panjang. Alasan?

Dia tidak memberikan apa yang dia mahu, apa yang dia ada dia tidak mahu.

Tesla tiba-tiba batal pelaburan di Indonesia? tapi kenapa? Ini puncanya

Jiran ASEAN kita kaya dengan bahan mentah yang diperlukan untuk bateri EV .

Malah, Indonesia ialah pengeluar nikel terbesar di dunia, bahan penting dalam bateri yang seterusnya merupakan bahagian terpenting sebuah EV

. Pengeluar bateri terkemuka seperti CATL China dan LG Chem Korea Selatan telah pun membuka kedai di negara ini.

“Kami mempunyai nikel, kobalt, bahan utama untuk membuat bateri litium, dan bauksit yang boleh diproses menjadi aluminium dan, seterusnya, digunakan untuk membuat bingkai kenderaan elektrik, serta tembaga yang juga diperlukan oleh bateri dan sistem pendawaian dalam kenderaan elektrik,”

kata Presiden Indonesia Joko Widodo pada pelancaran Hyundai Ioniq 5 yang dipasang tempatan bulan ini, menggembar-gemburkan sumber negara.

Walau bagaimanapun, rundingan dengan Tesla gagal mengenai syarat yang berkaitan dengan pembekalan bahan mentah untuk membuat penjana kuasa, antara lain. Fikirkan powerbank gergasi.

Kerajaan Indonesia dan Tesla belum mengulas, tetapi menurut Nicke Widyawati, presiden pengarah syarikat minyak negara Indonesia Pertamina, Tesla berminat untuk menubuhkan sebuah kilang untuk mengeluarkan Sistem Penyimpanan Tenaga (ESS), peralatan mudah alih yang boleh menyimpan banyak megawatt elektrik untuk ditempatkan di kawasan terpencil. Bukan bateri EV atau kereta.

Kereta mungkin apa yang Tesla fikirkan untuk kemungkinan pos seterusnya – India. Banyak negeri di negara ini memikat pelaburan Tesla dan terdapat dokumen dari negeri Karnataka di selatan India yang mengatakan bahawa Tesla akan membuka kemudahan pembuatan EV di negeri itu. Pada Januari 2021, pembuat kereta Elon Musk menggabungkan Tesla Motors India dan Energy Private Limited dengan pejabat berdaftarnya di bandar Bengaluru di Karnataka.

Itu sahaja tahun lepas, dan kami masih belum mendengar apa-apa rasmi daripada Tesla atau Musk tentang “Gigafactory India”. India juga bukan destinasi pelaburan yang paling mudah dan birokrasi adalah masalah yang diketahui. Di luar AS, Tesla mempunyai kilang di China dan kini sedang membina kilang di Jerman .

BACA:

“Cukuplah, cukup Jangan tunggang nama orang Melayu lagi”, Najib bidas Tun Mahathir

Aku bawa mak jumpa perempuan tu senyap-senyap bila bertentang mata, ayah terus nangis terketar melutut depan mak, rupanya..”