Terkini !!! MySejahtera : Kanak-kanak 12 tahun keatas kini boleh daftar vaksin

Ibu bapa atau penjaga boleh mula mendaftarkan anak-anak mereka melalui aplikasi MySejahtera untuk vaksinasi Covid-19 setelah Kementerian Kesihatan meluluskan penggunaan Pfizer-BioNTech untuk mereka yang berusia lebih dari 12 tahun.

Bagi kanak-kanak yang mempunyai ID MySejahtera mereka sendiri, mereka dapat mendaftarkan minat mereka dengan mengklik tab “Covid-19 Vaksinasi”. Mereka akan diminta untuk mengesahkan nama dan nombor MyKad mereka.

Mereka kemudian akan ditanya tentang minat mereka terhadap vaksin tersebut, apakah mereka menderita penyakit yang mendasari atau apakah mereka terdaftar sebagai PWD di Jabatan Kebajikan.

MySejahtera

 

Langkah terakhir adalah memasukkan alamat, negeri dan poskod mereka. Tarikh temu janji akan dilancarkan kemudian.

Bagi mereka yang menyenaraikan anak-anak mereka sebagai tanggungan di MySejahtera, ibu bapa atau penjaga boleh mendaftarkan diri melalui pilihan “Tambah Vaksin Tergantung” di bawah kategori “Vaksinasi Covid-19”.

Ciri ini muncul setelah Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, pada 15 Jun, meluluskan penggunaan dos Pfizer-BioNTech untuk digunakan pada kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas di bawah Program Imunisasi Nasional Covid-19.

Ini juga merupakan sebahagian daripada usaha pemerintah untuk mulai menyuntik orang-orang dalam kelompok usia tersebut pada bulan Ogos.

Bulan lalu, AS dan Kesatuan Eropah memberikan persetujuan mereka untuk menggunakan jab pada remaja bawah umur berusia 12-15 tahun, sementara persetujuan Jepun datang awal bulan ini.

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/31856/govt-approves-pfizer-jabs-for-kids-over-12-registration-open-via-MySejahtera