Terkini !!! Indonesia keluarkan amaran Tsunami, siap sedia segala kemungkinan

Terkini !!! Indonesia keluarkan amaran Tsunami, siap sedia segala kemungkinan

Agensi geofizik Indonesia mengeluarkan amaran gempa susulan dan kemungkinan berlaku tsunami selepas gempa 6.1 magnitud melanda berhampiran Kepulauan Maluku.

Tiada laporan kecederaan atau kematian dalam gempa dengan kedalaman 10km itu.

“Tolong pindah dari kawasan pantai ke tanah tinggi,” kata agensi pengurusan bencana, BMKG dalam pesanan teks dengan amaran itu khusus untuk Purau Seram.

BMKG pada awalnya berkata tiada ancaman tsunami, tetapi kemudian mengubahnya selepas mendapati ombak tsunami mungkin tercetus akibat kegelinciran di dasar laut.

“Hasil model tsunami menunjukkan tiada potensi berlaku tsunami, tetapi hasil pemerhatian menunjukkan aras laut naik setinggi 0.5m,” kata BMKG dalam kenyataan.

Menurutnya, 13 gempa susulan direkodkan selepas gempa utama berlaku dan agensi itu masih memantau keadaan.

Pegawai agensi bencana tempatan berkata, tiada laporan kecederaan atau kematian setakat ini, namun beberapa bangunan serta kemudahan awam mengalami kerosakan.

“Aras laut dilihat naik seketika, tetapi kami belum menerima laporan lanjut,” kata pegawai itu, Henri Far Far.

Ratusan penduduk tempatan berlari ke bukit berhampiran kerana takut berlaku tsunami, namun ramai telah pulang ke rumah masing-masing, kata seorang pegawai agensi bencana Maluku Tengah.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/dunia/2021/06/16/gempa-6-1-magnitud-indonesia-keluarkan-amaran-tsunami/