PKP tak efisien, tamatkan segera demi survival hidup rakyat

Tamatkan segera PKP tak efisien ini demi kelangsungan hidup rakyat. Majlis Pimpinan Negeri Keadilan Pulau Pinang menyeru Majlis Keselamatan Negara memikirkan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat pada masa ini kepada Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang lebih panjang di beberapa daerah di Pulau Pinang.

Kini Ketegangan ekonomi semakin memuncak ekoran tindakan penutupan yang ketat dan tidak bersasar. Keadaan sekarang ini jalan jalan buntu, masyarakat tenggelam punca. Setiap hari tetap dengan jumlah yang tinggi tambahan perintah kawalan pergerakkan dilaksanakan.

Kita mesti akui pengalaman PKP yang pertama cukup berkesan yang tidak langsung keputusan yang baik dalam mencapai matlamat MKN. Pengalaman yang harus diambil dan diterjermahkan pada waktu ini yang dilihat kucar-kacir.

PKP

Penutupan majoriti sektor ekonomi ditambah dengan kekurangan kewangan yang berterusan dari kerajaan persekutuan telah menyebabkan banyak pekerjaan dan pendapatan. Terlalu banyak pengguna perniagaan kecil dan sederhana telah memilih untuk menutup premis mereka.

Barang-barang peniaga kecil dan sederhana ini dijual untuk menampung kelangsungan hidup mereka. Dalam keadaan yang lebih teruk, sekatan ini berkaitan dengan korban nyawa. Di Pulau Pinang sahaja, 53 kes bunuh diri telah berlaku dalam 5 bulan terakhir.

Kami percaya akibat tekanan hidup ekoran tiada kelangsungan sumber pada masa pelaksanaan PKP ini berkaitan dengan angka kematian ini.

Dari sudut kekuatan, keadaan di Pulau Pinang bertambah baik sepanjang PKP. Pada 13 Jun – 19 Jun 2021, Pulau Pinang antara negeri yang mencatatkan kadar positif yang rendah di negara ini iaitu 3.36%.

Dengan peratusan kes sporadik pula, Pulau Pinang mencatatkan peringkat kedua yang paling rendah di negara ini, 38.36%. MKN secara langsung menggunakan langkah-langkah langkah dan langkah PKP yang lebih baik dan bersasar bagi setiap negeri, pelaksanaan rentas daerah, dan pelaksanaan rentas negeri.

Dengan kaedah yang terkawal kerana kewujudan kaedah pengesanan kontak rapat yang lebih efektif, kami yakin sudah tiba masanya sekatan pergerakan terpilih perlu diperkenalkan bagi masyarakat masyarakat mereka yang menjalankan perniagaan kecil dan sederhana dapat menebus kembali kerugian mereka selama ini

Kami meminta dan memohon agar dipertimbangkan waktu operasi untuk premis makanan dan minuman, serta asas tidak boleh menjamu selera di premis mesti dikaji semula dengan pengguna pelanggan menjamu selera di kedai dengan dua orang setiap meja dengan masa tambahan tanpa terikat sehingga jam 8 malam sahaja.

Perniagaan seperti kedai alat tulis dan kedai ubat tradisional dan komplementari termasuk kiropraktor, fisio dan pengamal kesihatan mental mesti menggunakan seperti biasa.

Pengurusan pengendali varian merbahaya yang cekap mesti merangkumi ujian yang boleh di lakukan di premis-premis yang telah di beri kebenaran untuk kerja. Justeru, MKN tidak hanya berlaku pada PKP tanpa isi keseluruhan spektrum di bawah prosedur pengurusan wabak.

MKN mesti lebih telus dalam mempamerkan berapa banyak denda dan juga tangkapan yang telah diambil sejak PKP 1.0 hingga ke PKP 3.0 dan memperincikannya mengikut faktor faktor syarikat yang berada dalam kategori industri kecil serdahana yang sememangnya terkesan dan juga orang yang berada dalam kategori berpendapatan rendah.

COVID-19 membuat ancaman nyata dan segera terhadap kesihatan rakyat kita, dan kita menyedari ini. Namun, berterusan sekatan ini terus berlanjutan tanpa pertimbangan yang diperlukan untuk mencari nafkah, kita juga berisiko kehilangan nyawa.

Ketika membuka PKP pusingan Tiga, kerajaan memerlukan tambahan kebergantungan terhadap pelaksaan PKP. Oleh yang demikian, kita juga mesti mengulangi setiap permintaan PKP mesti disertakan dengan jumlah bantuan yang diperlukan dan memadai jumlah kecil yang diumum untuk Perkhidmatan Kecil dan Sederhana serta orang-orang yang sangat memerlukan bantuan, hal ini disahkan oleh Bank Dunia dalam rancangan laporan ekonominya semalam.

Seharusnya kerajaan sedia ada ada tambahan tambahan seperti pemberian pinjaman bank dalam waktu yang terdesak ini.

YB MUHAMMAD BAKHTIAR BIN WAN CHIK
Pemangku Pengerusi MPN
Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Pulau Pinang

Sumber :

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)