Tamat Darurat : Hadi tak faham apa yang dia kata – Khalid

Tamat Darurat : Hadi tak faham apa yang dia kata – Khalid

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang juga Ahli Parlimen Marang dilihat tidak memahami isu yang diperkatakannya walaupun pendapatnya diselitkan ayat al-Quran dan Hadis.

Pengarah Komunikasi AMANAH Nasional, Khalid Samad berkata, perlambangan jerung lapar yang bersembunyi di sebalik batu bagi golongan yang menolak pelaksanaan darurat adalah tidak tepat sama sekali.

“Saya rasa kasihan kepada dia (Abdul Hadi) dan Pas. Jelas, dia tidak faham apa yang dia cakap.
“Dia menyamakan pihak yang menentang darurat itu sebagai golongan yang lagi teruk daripada ekstremis agama yang meletupkan bom.

“Hakikatnya kenyataan dia memang tidak tepat. Bagaimana boleh samakan orang yang bunuh diri, bunuh orang dengan sengaja (dengan golongan yang menolak darurat)?

“Ini memang satu perumpamaan yang tidak berasas sama sekali. Dengan keluarnya ‘fatwa’, ayat-ayat al-Quran dan hadis sudah rasa hebat dan tetapi kiasnya tidak kena langsung,” tegas beliau ketika ditemui Malaysia Dateline petang tadi.

Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas tulisan Abdul Hadi hari ini yang turut mengibaratkan pihak yang menolak darurat sebagai pelampau politik seperti jerung yang besar, lapar dan ganas bersembunyi di sebalik batu.

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Shah Alam menegaskan pelaksanaan darurat sama sekali tiada keperluan untuk menangani penularan Covid-19.

“Dia (Abdul Hadi) tak faham isu dan gagal membezakan antara darurat dengan PKP, SOP dan sebagainya. Dia anggap bahawa darurat itu perlu supaya PKP dan SOP dapat dilaksanakan.

“Kita sudah pun melaksanakan PKP dan SOP tanpa adanya darurat untuk beberapa bulan sebelum darurat diisytiharkan,” hujahnya sambil secara berseloroh menganggap Abdul Hadi “suka sangat cerita binatang.”

Sehubungan itu, Khalid menegaskan pelaksanaan darurat sememangnya tiada matlamat lain kecuali hanya demi kepentingan politik.

“Kerajaan yang disokong oleh Pas, BN, pintu belakang, tebuk atap, pengkhianat yang telah merosakkan negara dan ekonomi.

“Darurat diisytiharkan kerana hanya mahu kerajaan itu berkuasa termasuk meluluskan undang-undang dan peruntukan ikut suka hati untuk menjamin tiada siapa dapat menyentuh mereka.

“Pihak yang mengisytiharkan darurat itulah sebenarnya mementingkan diri bukan golongan yang menuntut darurat ditamatkan,” tegas Khalid lagi.

Berita Penuh :https://malaysiadateline.com/tolak-darurat-lebih-teruk-dari-pelampau-agama-hadi-tidak-faham-apa-yang-dia-cakap/