Tak sangka! Rupanya pisau dari negara arab paling mahal di dunia, ini sebab dia mahal ramai nak tahu

Tak sangka! Rupanya pisau dari negara arab paling mahal di dunia, ini sebab dia mahal ramai nak tahu.

Adakah anda tahu apa itu pisau Damsyik? Ia adalah mana-mana pisau yang telah ditempa daripada keluli Damsyik, oleh itu namanya.

Terdapat pisau Damsyik buatan tangan yang mahal seperti yang digunakan oleh chef, pisau dapur (pisau chef), pisau poket (bilah lipat), dan senarainya berterusan.

Tak sangka! Rupanya pisau dari negara arab paling mahal di dunia, ini sebab dia mahal ramai nak tahu

Mengapa pisau Damsyik mahal, pula? Terdapat beberapa sebab mengapa pisau jenis ini menjadi lebih mahal dari semasa ke semasa, dan kami akan membincangkan setiap satu dalam artikel ini.

Pisau Damsyik mempunyai sejarah yang panjang dan kaya. Seperti ceritanya, keluli Damsyik, juga dikenali sebagai keluli Wootz, pertama kali dibuat di India sekitar 400 SM, tetapi tidak sampai lima abad kemudian barulah ia menemui jalan ke Parsi.

Keluli Damsyik menjadi sangat popular di kalangan tentera Parsi dan Ara b kerana kekuatannya yang unggul berbanding logam lain pada masa itu. Di samping itu, ia dianggap sebagai logam terbaik semasa Zaman Pertengahan kerana ia akan bengkok tetapi tidak pecah.

Set Pisau Damsyik yang Mahal

Walaupun dengan popularitinya, pisau Damsyik tidak begitu mahal pada masa itu, terutamanya berbanding betapa mahalnya hari ini.

Walau bagaimanapun, semasa tahun 1700-an, proses pembuatan asal untuk keluli Wootz telah hilang dalam sejarah.

Bekalan keluli Wootz menjadi semakin sedikit dan semakin jarang seiring dengan berlalunya masa, manakala permintaan untuk pisau Damsyik sebenar meningkat kerana kemasyhurannya. Malangnya, kerana jarang berlaku, keluli Damsyik menjadi lebih mahal dari masa ke masa.

Set Pisau Damsyik yang Mahal

Bagaimana Pisau Damsyik Dibuat?

Pisau Nazarov Corak Batu Penuh Pisau Baja Damaskus - |

Pisau Damsyik berharga mahal kerana ia mengambil masa yang agak lama untuk membuatnya. Proses ini melibatkan logam lipatan sebanyak 32 kali , dengan setiap lapisan dikimpal di atas satu sama lain.

Hasilnya ialah bilah padu, tetapi ia juga memberikan pisau Damsyik corak bergelombang unik yang anda lihat hari ini.

Mengapa Pisau Damsyik Mahal?
Terdapat banyak sebab mengapa pisau Damsyik mahal, tetapi sebab utama ialah ia mengambil banyak masa dan usaha untuk membuatnya. Apabila anda mengambil kira semua lipatan dan kimpalan yang digunakan untuk membuat keluli Damsyik, harganya hanya akan naik.

Seorang pengeluar pisau Damsyik menganggarkan bahawa mencipta satu pisau mengambil masa sekitar 200 jam! Apatah lagi, kebanyakan pisau ini adalah buatan tangan, yang juga menambah masa dan nilai.

Secara keseluruhan, tidak ada jawapan yang benar tentang mengapa pisau Damsyik mahal, ia bergantung sepenuhnya pada bilah individu.

Adakah Pisau Damsyik Berbaloi?

Damaszkuszi acél ékszerek Japánból

Ini adalah soalan yang tidak mempunyai jawapan yang mudah. Pisau Damsyik lebih mahal daripada pisau dapur biasa anda, tetapi terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa menjawab soalan ini.

Pisau Damsyik adalah pilihan terbaik jika anda mencari pisau tahan lasak yang akan bertahan selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mencari pisau dapur setiap hari, pilihan yang lebih murah tersedia yang akan menyelesaikan kerja.

Ia akhirnya bergantung kepada perkara yang anda cari dalam pisau dan jumlah wang yang anda sanggup belanjakan.

Pada penghujung hari, pisau Damsyik pasti berbaloi jika anda mencari pisau yang berkualiti tinggi dan tahan lama.

Malangnya, mereka sering datang dengan tanda harga yang lebih tinggi, tetapi penting untuk diingat bahawa anda membayar untuk kualiti dan ketukangan.

Kesimpulan

Intinya ialah pisau Damsyik adalah antara pisau yang paling dicari di dunia. Corak dan kekuatannya yang unik membezakannya daripada bilah lain, tetapi tanda harganya yang tinggi menjadikannya barang mewah.

Sama ada pisau Damsyik berbaloi atau tidak, terpulang kepada anda untuk membuat keputusan, tetapi ia berpotensi untuk menjadi tambahan yang berbaloi untuk dapur anda.

Jika anda sedang mencari pisau Damsyik, kami mempunyai pilihan yang hebat untuk dipilih! Kami menyediakan beberapa pisau Damsyik pada kadar yang berpatutan.

BACA: 

Video panas tersebar, netizen petik nama pelakon terkenal baru nak kenal dunia berdasarkan tahi lalat dan pakaian

Lembu korban Hari Raya Aidiladha mula dapat tempahan tapi harga dia buat ramai terduduk bila dengar