Tak sangka! Rupanya nama ‘Malaysia’ dicuri dari Filipina

Tak sangka! Rupanya nama ‘Malaysia’ dicuri dari Filipina

Ramai orang tidak tahu bahawa pernah ada cadangan serius untuk menamakan semula Filipina sebagai “Malaysia” pada awal 1960-an.

Ia bermula dengan Kesedaran Pan-Malayan yang bermula semasa revolusi menentang Sepanyol pada akhir 1890-an.

Tak sangka! Rupanya nama 'Malaysia' dicuri dari Filipina

Kesedaran Pan-Malaya merujuk kepada rasa berkongsi identiti dan warisan budaya dalam kalangan masyarakat Kepulauan Melayu.

Ia termasuk negara seperti Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapura, dan sebahagian daripada Thailand, Filipina, dan Timor Timur.

Menurut majalah dalam talian Filipina Esquire , Apolinario Mabini, seorang pemimpin revolusioner Filipina yang terkenal, pendidik dan peguam, menerajui cadangan itu.

Mabini juga merupakan seorang pendidik dan peguam yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri pertama Filipina semasa Republik Filipina Pertama.

Ia berakar umbi daripada idea Kesedaran Pan-Malayan, rasa berkongsi warisan budaya dan identiti di kalangan masyarakat di Kepulauan Melayu.

Filipina Lwn. Malaysia: Perlumbaan Untuk Mengamalkan Nama


Namun, Tunku Abdul Rahman dari Malaysia mengalahkan mereka dengan menggunakan nama “Malaysia” untuk negaranya, yang akhirnya menjadi negara Malaysia moden.

Nama “Malaysia” berasal daripada perkataan Melayu “Melayu,” yang merujuk kepada orang Melayu yang berasal dari rantau ini.

Pada 16 September 1963, Persekutuan Tanah Melayu bergabung dengan bekas jajahan British di Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura untuk menjadi Persekutuan Malaysia. (Singapura mengisytiharkan kemerdekaan daripada Malaysia dua tahun kemudian, pada tahun 1965).

Langkah ini membolehkan Malaysia mengalahkan Filipina untuk mendapatkan hak menggunakan nama “Malaysia.”

Nama Yang Berkekalan
Filipina telah mempunyai namanya selama hampir 500 tahun dan mempunyai beberapa cadangan untuk menukarnya, tetapi tidak ada yang berjaya.

Selama bertahun-tahun, nama lain yang dipertimbangkan untuk menggantikan “Filipina” termasuk Republik Maharlika, Luzviminda, dan Kapatiran atau Katipunan.

Walau bagaimanapun, nama “Filipina”, yang dinamakan sempena Raja Philip II dari Sepanyol, kekal tidak berubah.

Proses menukar nama negara atau bandar bukanlah sesuatu yang luar biasa. Banyak tempat lain di seluruh dunia telah menukar nama mereka untuk satu sebab atau yang lain.

Kemboja pernah dikenali sebagai Republik Khmer dan Kampuchea, Sri Lanka ialah Ceylon lama, Malawi dahulunya Nyasaland, Burkina Faso ialah Volta Atas, dan Eswatini ialah bekas Swaziland.

BACA:

Ingatkan cerita rekaan semata-mata, tiada kaitan hidup dan mati, rupanya cerita the conjuring tu sebenarnya kisah benar!

Dalam islam kata hukum kahwin dengan sepupu diharuskan tapi kenapa ramai yang kata berbahaya? Ini sebabnya