Tak sangka! Rupanya ini jenis pisang yang mahal kalah musang king, nilai sebenar cecah RM3.9 billion

Tak sangka! Rupanya ini jenis pisang yang mahal kalah musang king, nilai sebenar cecah RM3.9 billion.

Polis di selatan Itali hari ini merampas dadah kokain tulen seberat 2,700 kilogram (kg) yang disembunyikan dalam dua kontena sejuk

Dalam itu mengandungi kotak berisi pisang, yang dihantar dari Ecuador.

Tak sangka! Rupanya ini jenis pisang yang mahal kalah musang king, nilai sebenar cecah RM3.9 billion

Polis Guardia di Finanza, dalam satu kenyataan berkata, rampasan yang ditemukan di pelabuhan Gioia Tauro di Calabria itu dianggarkan bernilai lebih 800 juta euro (RM3.9 bilion).

Kontena itu dipercayai dihantar dari Guayaquil di Ecuador, dengan destinasi akhirnya adalah Armenia, menerusi pelabuhan Batumi di Georgia, di Laut Hitam.

Menurut polis, dadah itu ditemukan dalam kontena sebesar 12 meter menggunakan pengimbas khusus, dan dibantu oleh anjing pengesan bernama Joel.

Polis Czech rampas 840kg kokain dalam kotak pisang - Kosmo Digital
Katanya, pihak berkuasa turut menemukan tambahan 600kg kokain dalam kontena buah dari Ecuador sejak beberapa hari lalu, yang dihantar menerusi Gioia Tauro.

Semua barangan itu dihantar dengan destinasi akhir yang berbeza-beza, termasuk Itali, Croatia, Greece dan Georgia.

Calabria adalah wilayah yang menempatkan kumpulan jenayah ‘Ndrangheta, yang menggantikan Cosa Nostra sebagai kumpulan mafia paling berkuasa di Itali dan memainkan peranan utama dalam penjualan dadah.

BACA:

“Saat pintu dibuka, sepupu aku tiba-tiba menjerit, rupanya suamiku dan anak penerima bantuan tengah berselimut di ruang tamu”

“Tak pernah serik, dia curang entah yang keberapa kali sampailah kemuncaknya diusia 55 tahun, pabila dia buat pengeluaran KWSP”