Syarikat besar bersedia gulung tikar, ekonomi makin parah, kata Goldman Sachs

Syarikat besar bersedia gulung tikar, ekonomi makin parah, kata Goldman Sachs. Ketua Ahli Ekuiti A.S. Goldman, David Kostin mengurangkan sasaran S&P 500 akhir tahunnya kepada 4,300 daripada 4,700 dalam nota baharu kepada pelanggan, dengan menyatakan bahawa pelabur telah “dipengaruhi oleh kejatuhan pasaran hampir menurun sebanyak 18% sejak indeks memuncak pada 3 Januari.” Indeks itu mengakhiri sesi Jumaat pada 4,023.89.

Kostin menambah bahawa pemotongan itu mencerminkan “kadar faedah yang lebih tinggi dan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan daripada yang kami anggap sebelum ini.”

Kemelesetan akan mendorong S&P 500 turun kepada 3,600, Kostin memberi amaran. Peluang kemelesetan pada 2023 berada pada 35% dalam tempoh dua tahun, kata pasukan Goldman.

Seruan Kostin datang ketika S&P 500 mencatatkan penurunan minggu keenam berturut-turut. Sebahagian besar pasaran berada di wilayah beruang, terutamanya yang pernah menggunakan nama teknologi terkenal Netflix, Meta dan Amazon.

Pasaran kelihatan bersedia untuk dibuka dalam keadaan merah pada hari Isnin apabila peniaga mencerna kebimbangan kemelesetan dan data pertumbuhan yang kurang memberangsangkan dari China.

Turut tidak membantu sentimen pasaran ialah khabar angin terbaru tentang pasaran menurun oleh rakan-rakan Kostin.

Syarikat besar bersedia gulung tikar, ekonomi makin parah, kata Goldman Sachs

Ketua Ekonomi Goldman Jan Hatzius mengurangkan anggaran KDNK suku kedua kepada 2.5% daripada 2.9% pada hujung minggu.

“Data alternatif menunjukkan kelembapan dalam perbelanjaan pengguna pada akhir April dan awal Mei—mungkin sebagai tindak balas kepada keadaan kewangan yang lebih ketat dan harga pengguna yang lebih tinggi,” kata Hatzius dalam nota baharu.

Sementara itu, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Goldman, Lloyd Blankfein, menjadi eksekutif bank tertinggi pertama yang memberi amaran secara terbuka tentang kemelesetan, memberitahu “Face the Nation” bahawa terdapat “risiko yang sangat, sangat tinggi” kemelesetan.

“Jika saya menjalankan sebuah syarikat besar, saya akan sangat bersedia untuk itu,” kata Blankfein, mencadangkan harga saham terus jatuh dalam senario kemelesetan. “Jika saya seorang pengguna, saya akan bersedia untuk itu. Tetapi ia tidak dibakar dalam kek.”-

BACA:

Muka atlet gimnastik Malaysia sebiji muka Syed Saddiq, ramai gadis dah cair..

Sufian Suhaimi pula tunjuk kekasih selepas MK, makin kecewa gadis-gadis

Lelaki raba gadis dalam lif rupanya seorang pesakit mental, tapi..