Surat kelulusan pergerakan oleh semua kementerian, pejabat kerajaan turut diterima – Bukit Aman

Surat kelulusan pergerakan oleh semua kementerian, pejabat kerajaan turut diterima – Bukit Aman

Polis kini akan menerima surat kelulusan pergerakan yang dikeluarkan oleh semua kementerian dan jabatan kerajaan.

Dalam sebuah video pendek yang disiarkan malam tadi oleh Kementerian Pengangkutan, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (Operasi) Bukit Aman, SAC MV Srikumar M. Nair mengatakan ini berlaku setelah arahan oleh Ketua Polis Negara.

“IGP telah memutuskan dan memerintahkan kami untuk menerima semua surat gerakan, baik dari Miti (Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri), kementerian lain atau (pemerintah), bahkan setelah kelonggaran diberikan dalam beberapa hari pertama Covid-19 penutupan dan penyekatan. Kami akan menerima penggunaan surat-surat ini. ”

Pada hari Selasa, Srikumar mengatakan untuk mencegah penggunaan surat persetujuan perniagaan palsu yang dikeluarkan oleh Miti, dokumen tersebut harus memiliki kod QR .

Dia mengatakan bahawa kod itu akan diimbas oleh pegawai yang melakukan sekatan jalan raya semasa penutupan.

“Apabila kod itu diimbas, ia akan meminta kod nombor yang hanya dimiliki oleh polisi. Apabila kita memasukkan kod nombor, kita akan mengetahui sama ada maklumat pada surat itu sahih bagi pemegang surat, ”katanya dalam program Ruang Bicara Bernama TV pada hari Senin.

Dia membantah dakwaan berlakunya dua standard dalam penguatkuasaan polis terhadap larangan perjalanan antara negeri dan antara daerah.

“Polis tidak (mempunyai dua standard untuk) kumpulan tertentu yang diberi hak istimewa.

“Sekiranya dokumen itu sah dan bukti, perjalanan konkrit, antara negeri atau antara daerah dibenarkan.”

Pada hari Selasa, Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed mengesahkan bahawa dia mengarahkan anak buahnya untuk menerima surat Miti yang telah tamat tempoh untuk pergerakan pekerja sehingga hari ini.

Dalam pesanan ringkas kepada The Vibes, dia mengesahkan laporan sebelumnya yang memetik ketua polis Petaling Jaya, Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid bahawa kompaun akan dikeluarkan hanya esok dan seterusnya.

“Saya sudah memberikan arahan (untuk menerima surat).”

Dia juga mengatakan bahawa dia ingin orang ramai, terutama mereka yang telah menggunakan surat Miti yang berakhir pada 31 Mei, merasa yakin, sambil menambah bahawa mereka tidak boleh menyalahgunakan fleksibiliti yang diberikan kepada mereka untuk melakukan perjalanan ke tempat kerja.

Mengenai apa yang berlaku jika Miti tidak dapat memperbaiki masalah dalam sistemnya, yang menyebabkan masalah kepada majikan untuk memuat turun surat baru, Arjunaidi mengatakan bahawa dia akan menggunakan pendekatan tunggu-tunggu.

Fakhrudin memberitahu sidang media sebelumnya bahawa banyak pengguna kenderaan didapati menggunakan surat lama pada hari Selasa, hari pertama penutupan dua minggu.

Selepas hari ini, polis akan mula mengeluarkan kompaun, katanya.

Majlis Keselamatan Nasional (NSC) pada hari Isnin mengatakan akan mewujudkan pusat sehenti yang difasilitasi oleh Miti untuk semua permohonan surat kelulusan oleh sektor penting, yang dibenarkan untuk dibuka semasa penutupan.

Dalam satu kenyataan, ia mengatakan bahawa permohonan baru untuk izin perjalanan untuk bekerja mesti dilakukan melalui Sistem Pengurusan Pintar Covid-19 kementerian 3.0.

Ia datang pada akhir hari yang tidak menyenangkan bagi pemilik perniagaan yang berusaha melamar dengan kementerian yang berasingan untuk mendapatkan kelulusan untuk beroperasi.

NSC telah mengumumkan bahawa semua surat yang dikeluarkan oleh Miti sebelumnya akan berakhir pada hari Isnin, dan perniagaan dan perkhidmatan penting mesti memohon semula. – The Vibes, 3 Jun 2021

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/29711/movement-approval-letters-by-all-ministries-govt-depts-accepted-bukit-aman