Subsidi petrol bersasar akan diperkenalkan kerajaan dalam masa terdekat

Subsidi petrol bersasar akan diperkenalkan kerajaan dalam masa terdekat. Kerajaan berkemungkinan besar akan memperkenalkan mekanisme subsidi minyak bersasar bagi menampung impak kenaikan harga minyak mentah, terutama bagi kumpulan berpendapatan rendah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kerajaan masih dalam peringkat merangka struktur bersesuaian yang dijangka dapat disiapkan tidak lama lagi.

Menurutnya, Kementerian Kewangan juga dalam peringkat meneliti sama ada kerajaan mampu menanggung subsidi manakala harga bagi petrol RON95 dan diesel dapat dikekalkan pada masa ini.

“Mereka yang berkemampuan sepatutnya membayar lebih manakala yang tidak layak menerima (subsidi) tidak sepatutnya mendapat langsung subsidi itu. Subsidi hanya untuk golongan miskin terutama golongan B40.

Kerajaan teruskan pemberian subsidi minyak
“Isunya di sini adalah masa dan bila mekanisme itu akan dilaksanakan,” katanya dalam program The Nation yang disiarkan oleh Bernama TV hari ini.

Menjelaskan selanjutnya, Mustapa turut menegaskan bahawa subsidi bahan api turut berperanan penting dalam mengawal kenaikan harga di Malaysia.

Malah, katanya, kerajaan telah berupaya mengekalkan kenaikan harga antara dua peratus hingga tiga peratus sejak 10 tahun hingga 20 tahun lalu.

“Bagaimanapun, ini akan memberi kekangan besar terhadap bajet. Apabila kita merangka Bajet 2022 pada tahun lalu, anggaran bagi subsidi adalah kira-kira RM5 bilion dan kini ianya sekitar RM30 bilion yang juga kenaikan jumlah subsidi sebanyak enam kali ganda,” katanya.

Beliau berkata, subsidi minyak itu merangkumi empat elemen iaitu RON95, diesel, gas asli cecair dan minyak masak.

Mustapa menjelaskan, kenaikan harga minyak mentah itu turut menjejaskan kadar inflasi negara yang menyaksikan Indeks Harga Pengguna (IHP) pada Mac 2022 meningkat sebanyak 2.2 peratus kepada 125.6 berbanding 122.9 pada Mac 2021, melepasi purata inflasi bagi tempoh Januari 2011-Mac 2022 pada 1.9 peratus.

“Kita percaya ini satu cabaran dalam usaha untuk melangkah ke hadapan. Impak itu terutama terhadap harga. Kita belum lagi menyemak semula unjuran pertumbuhan negara dan masih berpegang kepada unjuran Bank Negara Malaysia (BNM) iaitu pertumbuhan pada 5.3 peratus hingga 6.3 peratus bagi tahun ini.

“Pada masa sama, kita juga perlu lebih realistik kerana ini adalah satu tempoh yang amat mencabar dan terdapat keperluan untuk menyemak semula unjuran pertumbuhan tersebut dan kerajaan akan bertindak sewajarnya,” katanya.
TONTON :

Rayuan tidak berjaya, keluarga Nagaenthran sahkan hukuman gantung sudah dibuat pagi tadi

“Mati-mati saya ingat scammer, rupanya betul dapat Proton Saga!”

Buat tempahan untuk 60 orang sekali tuan badan tak datang, menangis tokei restoran melayu ni..