Suami bangga penggal kepala isteri ‘curang’

Suami bangga penggal kepala isteri ‘curang’. Sebuah rakaman video memaparkan tindakan seorang lelaki tergamak menayangkan kepala isterinya yang dipenggal kerana didakwa berlaku curang telah menggemparkan Iran.

Agensi berita ISNA melaporkan mangsa, Mona Heidari, 17, dibunuh dengan kejam oleh suami dan iparnya ketika kejadian di bandar Ahvaz.

“Kedua-dua suspek tersebut telah berjaya diberkas pada Isnin,” jelas laporan itu lagi.

Susulan insiden mengerikan itu, Naib Presiden Hal Ehwal Wanita, Ensieh Khazali menggesa Parlimen untuk mengambil langkah segera selain pihak berkuasa meningkatkan kesedaran terhadap orang ramai sebagai usaha mengelakkan kejadian sedemikian.

Suami bangga penggal kepala isteri 'curang'

Kebanyakan akhbar tempatan dan pengguna media sosial turut menzahirkan kemarahan terhadap insiden pembunuhan tidak berperikemanusiaan itu sekali gus menuntut pembaharuan sosial dan undang-undang.

“Seorang individu telah dipenggal kepalanya dan suspek yang melakukannya berbangga dengan tindakan kejam itu. Bagaimana kita boleh menerima tragedi ini dalam masyarakat? Kita mesti bertindak supaya pembunuhan seperti ini tidak berlaku lagi,” menurut akhbar Sazandegi.

Media tempatan melaporkan mangsa berusia 12 tahun ketika berkahwin dan turut mempunyai anak lelaki berusia tiga tahun.

Difahamkan, pihak berkuasa bertindak menutup laman berita Rokna gara-gara ia menyiarkan rakaman video tular tersebut kerana didakwa ‘mengganggu psikologi masyarakat’.

BACA JUGA :

Menara TM kini untuk dijual

Ini sebab mengapa Nissan GTR35 semakin mahal yang ramai tak tahu

Pengaruh filem ‘Money Heist’, perompak letup mesin ATM, larikan wang