SOP baru : Pelanggan dibenarkan berada dalam pusat beli belah maksimum 2 jam sahaja – Menteri

SOP baru : Pelanggan dibenarkan berada dalam pusat beli belah maksimum 2 jam sahaja – Menteri

Kerajaan menetapkan tempoh masa pelanggan di dalam semua premis peruncitan termasuk pusat beli-belah dihadkan kepada maksimum dua jam sahaja.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, langkah itu diambil selaras dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dengan sekatan lebih ketat bermula Selasa ini.

Menurutnya, had jumlah pelanggan di dalam semua premis peruncitan termasuk kompleks beli-belah dalam satu-satu masa diwajibkan mengikut keluasan premis perniagaan dengan penetapan satu orang bagi setiap empat meter persegi.

“Waktu operasi sektor perdagangan pengedaran termasuk semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran dan restoran dihadkan antara pukul 8 pagi hingga 8 malam.

“Namun bagi kedai farmasi dan penjagaan diri kecuali yang tersenarai di bawah aktiviti tidak dibenarkan seperti spa dan perkhidmatan penjagaan kuku dikekalkan di antara pukul 8 pagi hingga 10 malam,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata, had kapasiti pekerja bagi semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran dan kompleks beli-belah termasuk pengurusan, operasi dan sokongan ditetapkan sebanyak 60 peratus.

“Bagi premis peruncitan termasuk pusat membeli belah yang tersenarai di bawah Sistem Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) yang masih berisiko tinggi selepas penilaian dibuat oleh Kementerian Kesihatan (KKM) akan ditutup serta merta selama tiga hari bagi tujuan sanitasi,” katanya.

Alexander berkata, KPDNHEP akan menggerakkan seramai 2,262 orang pegawai penguat kuasa di seluruh negara untuk memastikan pematuhan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang telah diperketatkan itu.

Berita penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/05/23/boleh-beli-belah-dua-jam-sahaja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=boleh-beli-belah-dua-jam-sahaja