Sikap tak bertanggungjawab rakyat Kelantan jadi punca kes tinggi, kata exco kerajaan negeri

Sikap tak bertanggungjawab rakyat Kelantan jadi punca kes tinggi, kata exco kerajaan negeri

Kerajaan Kelantan percaya bahawa sikap tidak ambil peduli rakyatnya akan menyaksikan negeri ini terus mencatat 600 kes Covid-19 baru sehari dalam beberapa minggu akan datang.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan, Kesihatan dan Perumahan negeri, Dr Izani Husin berkata, sikap tidak bertanggungjawab di kalangan penduduk tempatan dan keengganan mereka untuk mengikuti Prosedur Operasi Piawai (SOP) yang berlaku harus dipersalahkan.

“Banyak orang Kelantan terus mencabul SOP dan enggan mendengar nasihat dan amaran yang diberikan oleh pihak berkuasa. Sekiranya keadaan ini tetap tidak terkawal dan kadar jangkitan atau R-naught (Rt) masih tinggi, kami tidak menolak kemungkinan baru kes mencecah antara 600 dan 700 sehari, “katanya kepada pemberita di pejabatnya hari ini.

Dr Izani mengatakan satu-satunya cara untuk mencegahnya adalah dengan meminta semua pihak, terutama masyarakat, berperanan dalam membantu jabatan kesihatan negeri memutuskan rantai jangkitan.

“Ketua jabatan dan ketua kampung juga harus membantu pihak berkuasa dengan memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya mengikuti SOP,” katanya.

Dr Izani juga percaya bahawa terdapat beberapa kumpulan ‘anti-vaxxer’ yang secara aktif berusaha meyakinkan orang ramai agar tidak mendapat suntikan.

“Kumpulan ini merangkumi pelajar dan orang beragama. Mereka menggunakan propaganda untuk mempengaruhi pendapat umum. Tujuan mereka adalah untuk mengelakkan orang daripada mendapat vaksin di bawah Program Imunisasi Nasional (NIP),” katanya.

Berita penuh : https://www.nst.com.my/news/nation/2021/05/69277