Shafie Apdal dakwa Muhyiddin nak jadi PM sekali lagi, dedah Anwar turut sokong

Shafie Apdal dakwa Muhyiddin nak jadi PM sekali lagi, dedah Anwar turut sokong. Datuk Seri Shafie Apdal mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menghubunginya dua bulan lalu untuk mendapatkan sokongannya untuk menjadi perdana menteri semula.

Presiden Parti Warisan itu berkata Muhyiddin telah memberitahunya bahawa beliau mendapat sokongan 119 Ahli Parlimen dalam Dewan Rakyat yang mempunyai 222 anggota.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Shafie menambah, telah seterusnya mendakwa bahawa beliau telah membincangkan perkara itu dengan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang bersetuju untuk menyokong Muhyiddin.

Kedua-dua Warisan dan PKR adalah parti Pembangkang.

“Saya beritahu dia (Muhyiddin) jika anda mempunyai nombor, anda teruskan, saya tidak akan mengikut anda,” kata Shafie kepada orang ramai semalam di Libaran, pernah menjadi kubu kuat musuh politiknya Tan Sri Musa Aman, bekas ketua menteri Sabah di bawah Barisan Nasional.

Shafie Apdal dakwa Muhyiddin nak jadi PM sekali lagi, dedah Anwar turut sokong

 

Menghadapi peletakan jawatan Ahli Parlimen Ampang Datuk Zuraida Kamaruddin daripada Bersatu baru-baru ini, Shafie berkata ia adalah contoh yang jelas bahawa gabungan tidak berfungsi di Malaysia kerana mereka biasanya bertelagah.

Seperti yang diduga selama berbulan-bulan, Zuraida, yang merupakan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang baharu.

Bekas naib presiden PKR, beliau adalah antara 10 ahli parlimen PKR yang berpaling tadah kepada Bersatu di bawah Gerakan Sheraton pada 2020 yang mencetuskan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan.

Shafie berkata apa yang dipanggil gabungan itu tidak membawa kestabilan kepada negara dan mencerminkan krisis kepimpinan.

“Gabungan ini sedang dibentuk dan terus berubah setiap kali seseorang menarik palam ke atas kumpulan itu, atas dasar kaum atau agama atau apa sahaja yang sesuai.

“Mereka menikam sana sini, dan lompat parti sudah menjadi perkara biasa,” katanya.

Beliau berkata negara demokrasi seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat tidak mempunyai gabungan sebelum pilihan raya.

“Zuraida menyertai PBM. Seolah-olah Bersatu tidak cukup ‘bersatu’ (bersatu) baginya. Adakah ini bermakna PBM lebih bersatu daripada Bersatu?” katanya.

Shafie memerhatikan bahawa sebaik sahaja pengumuman peletakan jawatannya, Muhyiddin telah mengisytiharkan bahawa kerusi Parlimen Ampang adalah milik Bersatu.

“Mereka kini berebut kerusi,” katanya, sambil menambah bahawa ia adalah tanda jelas ketidakstabilan.

Shafie mengulangi bahawa Warisan, sebagai parti berbilang kaum, tidak merancang untuk membentuk pakatan dengan bekas rakan kongsinya Pakatan kerana beliau berkata ia memaksa parti-parti yang berpangkalan di Sabah untuk memberi laluan dalam bertanding di banyak daripada 25 kerusi parlimen di negeri itu.

“Sebuah parti tempatan mesti mempunyai lebih ramai Ahli Parlimen di Parlimen; jika tidak, ia akan merugikan negeri,” katanya lagi.

He also slammed the Gabungan Rakyat Sabah coalition, saying that leaders like Usno president Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Parti Bersatu Sabah president Datuk Seri Dr Maximus Ongkili and Sabah STAR president Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan had been political rivals who would eventually have axes to grind sesama mereka.

“Mereka semua pernah bergaduh antara satu sama lain pada masa lalu, kini mereka duduk bersama. Bagaimana kita boleh mempercayai gabungan seperti ini?” katanya.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/05/30/muhyiddin-wants-to-be-pm-again

BACA:

Muncul di Billboard New York, Tokti luah perasaan tak puas hati

Aishah luah perasaan, bukan semua boleh jadi macam Abby Abadi dan Norman

Konon kena sorok jin 20 hari, akhirnya doktor pakar ini dijumpai serbuan tangkap basah