Setiausaha Sulit Ketua Menteri Sabah meninggal dunia akibat Covid-19

Setiausaha Sulit Ketua Menteri Sabah meninggal dunia akibat Covid-19

Setiausaha sulit Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor meninggal dunia akibat Covid-19 di sini, semalam.

Noorzain Tawi, 60, meninggal dunia di Hospital Queen Elizabeth di sini pada pukul 12.40 tengah hari.

Pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah itu termasuk salah satu daripada enam kematian coronavirus di negeri itu pada hari Sabtu.

Menurut laman Facebook Armada Bersatu Negeri Sabah, ahli jawatankuasa Tuaran Bersatu dikebumikan pada jam 4.40 petang di tanah perkuburan Islam Kampung Serusup di Tuaran, dekat sini.

“Ini adalah kehilangan pemimpin, rakan dan pejuang yang baik yang telah menasihati dan memotivasi kita semua,” kata pentadbir laman itu pada hari Sabtu.

Difahamkan, Noorzain akan dilantik secara rasmi sebagai setiausaha sulit kanan Hajiji (SUSK) dalam pentadbiran negeri yang baru dilantik.

Hajiji dan isterinya, Datin Seri Julia Salag, yang juga dijangkiti coronavirus, discaj dari Hospital Queen Elizabeth minggu lalu.

Sementara itu, anak perempuan Noorzain, yang bernama Cik Leyna Kecik Noorzain, memuatnaik status di Facebook bahawa bapanya dimasukkan ke hospital awal bulan ini.

“Setiap hari, ketika saya menonton berita, untuk melihatnya (senarai kematian Covid-19 baru di negara ini), saya berharap agar ayah saya tidak disenaraikan (sebagai salah satu daripadanya).

“Tapi … hari ini ..,” katanya, di sebelah gambar Noorzain, yang juga menderita tekanan darah tinggi, asma dan gout.

Sehingga semalam, Sabah telah mencatatkan 6,287 kes Covid-19 aktif dan 90 kematian.

Berita penuh : https://www.nst.com.my/news/nation/2020/10/635145/sabah-cm-hajijis-private-secretary-dies-covid-19