Setelah sekolah vernakular, kerajaan dijangka iktiraf UEC pula?

Setelah sekolah vernakular, kerajaan dijangka iktiraf UEC pula? Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa kewujudan sekolah jenis kebangsan (SJK) Cina dan Tamil tidak bercanggah Perlembagaan Persekutuan bukan perkara mengejutkan.

Setidak-tidaknya keputusan itu membuka mata semua pihak, terutama pihak kerajaan untuk berhenti mendanai sekolah itu kerana dikatakan sekolah bukan satu entiti yang boleh dianggap sebagai badan statutori atau pihak berkuasa awam.

Setelah sekolah vernakular, kerajaan dijangka iktiraf UEC pula?

Pemerhati politik, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah berpendapat sekolah vernakular tidak seharusnya didanai sepenuhnya oleh kerajaan, lapor Ismaweb.net.

“Ini tidak, setiap tahun, ada sahaja pertambahan sekolah vernakular ini. Paling menyedihkan, tempat yang tidak sepatutnya didirikan sekolah vernakular, terus didirikan. Apakah sudah lupa beberapa insiden. Terbaharu, di bandar Kinrara, Puchong.

“Isunya adalah kenapa kerajaan terus mendanai sekolah vernakular ini? Lebih dahsyat lagi sekolah persendirian bersifat vernakular pun dibantu.

“Jika operasi mereka selaras dengan Perlembagaan, biarlah mereka tanggung sendiri semua perbelanjaan sekolah ini. Kenapa kerajaan harus menanggung kesemuanya?,” soalnya.

Dalam pada itu, Ridhuan Tee tidak menolak kemungkinan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) pula akan diiktiraf selepas ini.

“Lebih-lebih jika sokongan orang Cina kembali kepada Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kelak.

“Tidak mustahil, apabila sokongan orang Cina kepada MCA bertambah dalam PRU15 nanti, seterusnya akan membawa kepada pengiktirafan UEC dan banyak lagi bantuan kepada institusi pengajian swasta mereka.

“Persoalannya, adakah semua membantu mencapai matlamat pembinaan negara bangsa berteraskan perpaduan?,” soalnya.

Baca Juga : Usah debat isu sekolah vernakular, kerajaan PN tidak akan mansuh – Saifuddin
Apakah PN juga sokong sekolah vernakular?, soal PEMBELA
Panas !!! 3 Menteri kini jadi sebutan bakal digugurkan dari kabinet

Artikel ini disiarkan pada 04/01/2022

COMMENTS

Wordpress (0)