Seorang lagi rakyat Malaysia dihukum mati di Singapura

Seorang lagi rakyat Malaysia dijatuhkan hukuman mati di Singapura kerana didapati bersalah atas tuduhan mengedar 6.3kg butiran, yang didapati mengandungi 57.54g heroin.

Penyelia pembersihan dari Malaysia telah bekerja di Singapura selama 14 tahun ditangkap dengan beg berisi dadah dijumpai di motosikalnya, ditahan pada petang 26 Jan 2018, di Harbourfront Centre Tower 2.

Dia kemudian diiringi ke motosikalnya yang diletakkan di tempat letak kenderaan terbuka di Keppel Bay Tower, Harbourfront Avenue, di mana sebuah beg plastik berwarna merah yang mengandungi bahan terlarang tersebut ditemui di dalam kotak belakang motosikalnya.

Undang-undang Singapura memperuntukkan hukuman mati jika jumlah heroin yang diperdagangkan melebihi 15g.

Seorang lagi rakyat Malaysia dihukum mati di Singapura

Sebelum Munusamy Ramarmurth, seorang lagi rakyat Malaysia, Nagaenthran K Dharmalingam, 33, dijatuhi hukuman mati di Singapura kerana mengedar kira-kira 42.72gm heroin tulen.

Sebelum ini seorang rakyat Malaysia, Nagaenthran K Dharmalingam, 33, dijatuhi hukuman mati di Singapura kerana mengedar kira-kira 42.72gm heroin tulen.

Hakim Audrey Lim dalam penghakiman bertulis yang dikeluarkan semalam berkata, beliau tidak percaya dengan cerita Munusamy.

Semasa perbicaraan, tertuduh berkata, dia membenarkan seorang rakyat Malaysia lain bernama Saravanan menyimpan beg itu di situ buat sementara waktu. Katanya, Saravanan memberitahunya seseorang yang dikenali sebagai “Boy” akan mengambilnya kemudian.

Tertuduh mendakwa dia menyangka beg itu mengandungi telefon bimbit curi kerana pada Julai 2017, Saravanan dan Boy memintanya membantu menyimpan beberapa telefon curi di dalam kotak.

Dia berkata, Saravanan memberitahunya barang-barang di dalam beg itu adalah “barang panas”.

Menurut tertuduh, istilah itu bermaksud “barangan yang dicuri” walaupun peguamnya, Mahadevan Lukshumayeh, tidak mempertikaikan bahawa ia juga boleh merujuk kepada dadah.

Lim membuat kesimpulan bahawa cerita Munusamy adalah rekaan.

Mengikut undang-undang Singapura, mahkamah mempunyai budi bicara untuk tidak menjatuhi hukuman mati jika pihak pendakwaan memperakui bahawa seorang penghantar dadah membantu Biro Narkotik Pusat (CNB) secara substantif dalam membanteras aktiviti dadah.

“Memandangkan pihak pendakwaan tidak mengeluarkan sijil bantuan substantif kepadanya… saya menjatuhkan hukuman mati mandatori ke atas (tertuduh),” kata Lim.

BACA JUGA : Wanita dicekup khalwat dengan suami orang dalam kereta, “Kɑmi mɑkɑn sɑte je dɑlɑm keretɑ ni”
Tutup kedai nombor ekor, 2 pemimpin Pas persoal wartawan

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    […] BACA JUGA : Seorang lagi rakyat Malaysia dihukum mati di Singapura […]