Seorang bapa dan anak terlanjur sampai mengandung 9 bulan, sekali lain pula reaksi isteri bila rahsia terbongkar

Seorang bapa dan anak terlanjur sampai mengandung 9 bulan, sekali lain pula reaksi isteri bila rahsia terbongkar.

..Seorang bapa sepatutnya menjadi peIindung terutama pada anak perempuan.

Bagi anak perempuan hanya bapa mereka sahaja merupakan insan bernama lelaki yang boleh dipercayai dan menjadi pembeIa mereka.

Seorang bapa dan anak terlanjur sampai mengandung 9 bulan, sekali lain pula reaksi isteri bila rahsia terbongkar

Baru-baru ini, seorang peguam syariah Fatihah Azzahra berk0ngsikan kisah benar dimana seorang bapa berusia 40an terIanjur sehingga menghamiIkan anak sendiri berusia 20an dan dikatakan berbuat demikian kerana suka sama suka.

Lebih mengejvtkan, apabila diketahui oleh isteri yang juga ibu kandung kepada anak tersebut, dia s4nggup berk0rban agar dicer4ikan supaya suami dan anaknya dapat berkahwin.

‘Peng0rbanan’ si ibu adalah untuk bay1 yang dikandung anaknya supaya dapat berbin atau berbintikan dengan bapanya yang juga bek4s suaminya. Anak beranak itu akh1rnya berk4hwin menggunakan khidmat sindiket perk4hwinan oleh warga as1ng.

Ayah dan anak buat hubungan sehingga lahirkan anak, sekali ini yang jadi..

Bapa kandung terIanjur hingga mengandungkan anak perempuan. Ke$ suka sama suka, dari JPN kepada Peguam.
(Bapa dan Ibu berusia 40an,anak perempuan berusia 20an).

Ibu kandung kata takpa, kahwinIah dengan ayah nanti b4yi dalam kandungan dapat nasab bapa, kalau tidak susahlah. Maka ibu dan ayah pun bercer4i sebagai ‘peng0rbanan’ untuk anak perempuan ni tadi.

Kemudian, bapa nikahi pula anak perempuan tersebut menggunakan khidmat sindiket perk4hwinan, dijalankan oleh warganegara asing di Malaysia.
Apabila bay1 lahir, urusan pendaftaran kelahiran hendak diuruskan namun tldak diluluskan bin/binti oleh pihak JPN. Mereka dimaklumkan kena rujuk Mahkamah Syariah, tentukan semula nas4b anak.

Soalan ‘menyedihkan’, “Kenapa pula anak saya (bayi) tidak boleh daftar kelahiran guna nama suami (ayah kandung) kan kami dah kahwin?”

Namun apabila meIibatkan urusan pendaftaran kelahiran anak, Jabatan Pendaftaran Malaysia tldak meluluskan untuk berbin atau bernintikan kepada bapanya kerana perlu rujuk di mahkamah untuk tentukan nas4b bay1 berken4an.

Peguam itu turut berk0ngsikan, apa yang menyed1hkan apabila si anak mempersoal mengapa anak tldak boleh guna nama suaminya (bapa kandung) sedangkan mereka sudah berk4hwin.

Dunia makin membimbangkan.

Sepatutnya pandangan kita kepada dar4h daging sendiri bukanlah pandangan bern4fsu. Nak sentuh pun takvt bahkan sewajibnya kita lindungi dan nasihati.

Bayangkan,Pengetahuan agama paling ‘basic’ iaitu pengh4raman menikahi bapa, ibu atau anak kandung sendiri gagaL dikuasai segelintir masyarakat kita pada hari ini.

Sudah jadi begini kita hend4k saIahkan siapa? SaIahkan ayah kandung kerana gagaI bimbing keIuarga ataupun ibu kandung kerana tldak mendidik anak-anak? Bukankah perk4hwinan ini tanggungjawab bersama?

Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi soleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan. ( Surah Al Kahfi : 46)

Kami berpandangan, wujud ke$ sebegini kerana fahaman pernikahan boleh memberikan nas4b kepada anak tersebut. Fahaman ini perlu segera diubah. Wallahu’alam.
Sumbang mahram.

Masyarakat kita makin tenat. Malaysia 2021.

Perk0ngsiannya itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang terkejvt dengan kisah dik0ngsikan itu serta mempersoalkan ibu bapa yang seolah tidak kisah dengan hukvm agama sedangkan ianya pengetahuan asas.

Tldak kurang juga, ramai yang bimbang dengan dunia sekarang yang semakin membimbangkan apabila perkara halal haram ditoIak sedangkan ibu bapa sepatutnya menjadi pendidik anak-anak.

Pihak Santaikaw tldak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tldak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risik0 aklbat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BACA: 

‘Ah palat betul company melayu kita ni!’, Gaji tak setimpal pencapaian, boss kereta mewah bersusun, Les Copaque kena kecam lagi?

‘Kenapa berhenti kerja tetap dan bawa grab?’, Sekali jawapan yang diberikan pemandu grab buat penumpang terkesima