Sejumlah 23,179 anggota PDRM masih menunggu suntikan vaksin dos pertama dan dos kedua

Sejumlah 23,179 anggota PDRM masih menunggu suntikan vaksin dos pertama dan dos kedua

Empat bulan selepas Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP) bermula, kira-kira 79 peratus atau 91,317 anggota Polis Diraja Malaysia telah menerima dos pertama atau kedua-dua dos vaksin Covid-19 mereka pada 6 Jun.

Pengarah Jabatan Pengurusan Bukit Aman, Datuk Ramli Din mengakui bahawa pengedaran vaksin berada di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan (KKM) dan pasukan itu tidak mempunyai kawalan terhadap perintah yang akan dilakukan oleh kakitangannya.

Dia menjawab pertanyaan media mengenai mengapa beberapa barisan hadapan polis termasuk sekatan jalan raya masih menunggu janji vaksinasi mereka sejak Februari tahun ini ketika fasa pertama NIP yang mengutamakan barisan depan yang terlibat secara langsung dalam memerangi Covid-19 bermula.

Walaupun dikategorikan sebagai barisan hadapan oleh pemerintah dan salah satu kumpulan penerima vaksin paling awal, Ramli mendedahkan bahawa baki 23,179 atau 20,24 peratus anggota polis belum menerima dos pertama atau masih menunggu dos kedua mereka.

Tokoh di atas berkompromi dengan anggota polis kanan dan berpangkat polis.

“Sebagai ketua Jabatan Pengurusan, saya berharap saya dapat memberi vaksin kepada semua kakitangan saya 100 peratus pada tahap ini.

“PDRM telah menyerahkan semua nama dan perincian personelnya kepada KKM sejak awal.

“Kami tentu memahami kekangan yang dihadapi oleh KKM untuk menyebarkan vaksinasi di seluruh negara berdasarkan semua garis depan dari pelbagai organisasi,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Namun, dia memberi jaminan bahawa semua personel telah diperintahkan untuk mendaftarkan diri melalui MySejahtera dan akan dipanggil untuk vaksinasi secepat mungkin oleh pihak berwajib kesihatan.

Ramli juga mengatakan bahawa agensi penguatkuasaan juga telah mengambil semua langkah berjaga-jaga dengan menyediakan alat pelindung diri (PPE) seperti sarung tangan, topeng muka dan pembersih tangan untuk melindungi dan meminimumkan risiko anggota dijangkiti ketika bertugas.

Berita Penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/06/08/bukit-aman-about-20pc-pdrm-personnel-yet-to-receive-first-covid-19-vaccine/1980488