“Saya wakil rakyat di Kelantan, bukan Kedah”, Takiyuddin sangkal bakal MB Kedah

“Saya wakil rakyat di Kelantan, bukan Kedah”, Takiyuddin sangkal bakal MB Kedah

PAS Pusat berpuas hati dengan prestasi Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor dan tidak mempunyai sebarang rancangan untuk beliau digantikan, kata Setiausaha Agung parti, Takiyuddin Hassan.

“Tak timbul langsung isu tukar menteri besar Kedah. Secara umumnya, PAS berpuas hati dengan prestasi Sanusi.

“Soal pentadbiran (kerajaan negeri) akan diperbaiki dari semasa ke semasa,” kata Takiyuddin yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang).

Takiyuddin menyifatkan laporan sebuah portal bahawa beliau bakal menggantikan Sanusi sebagai menteri besar selewat-lewatnya selepas pilihan raya umum (PRU) akan datang sebagai tidak masuk akal.

“Saya wakil rakyat di Kelantan, bukan Kedah,” kata beliau kepada FMT.

Prestasi Sanusi sebagai menteri besar Kedah menjadi polemik selepas beberapa isu tercetus, menimbulkan ketegangan antara beliau dan MIC yang menjadi sekutu PAS dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beberapa pemimpin MIC menegaskan parti itu semakin sukar bekerjasama dengan Sanusi.

Malah mereka memberi amaran PN akan kehilangan sokongan kaum India di Kedah pada PRU15, jika Sanusi terus menerajui negeri itu.

Minggu lalu, Sanusi mengumumkan pembatalan cuti peristiwa untuk Thaipusam tahun ini kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bagi mengekang Covid-19.

Susulan itu, pelbagai pihak khususnya MIC menuduh Sanusi jahil, angkuh serta menjejaskan keharmonian masyarakat majmuk di negara ini.

Tahun lalu, Sanusi dan pemimpin utama MIC terbabit dalam satu lagi episod perang mulut susulan perobohan sebuah kuil Hindu.

Beliau mempertahankan tindakan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) merobohkan Kuil Sri Raja Muniswarar di Taman Bersatu, Kuala Kedah, kerana ia dibina tanpa kelulusan dan pihak kuil tidak mengendahkan notis dikeluarkan.

Sanusi mempertahankan segala keputusannya atas keperluan menegakkan undang-undang dan kesihatan awam.

Beliau turut menyifatkan MIC sebagai mengikut tarian perkauman DAP dengan membangkitkan isu tertentu untuk mendapatkan sokongan murahan. – FMT

COMMENTS