Satu Malaysia kena scam, Wakil Disneyland nafi akan buat di Melaka

Satu Malaysia kena scam, Wakil Disneyland nafi akan buat di Melaka. Susulan berita yang melaporkan taman tema Disney akan dibuka di Melaka , sumber yang disahkan telah mengesahkan dengan SAYS hari ini, 17 November, bahawa tidak ada rancangan untuk membuka Disneyland di negara ini.

Sumber itu membuat pendedahan itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Walaupun Disney tidak mengulas atau menyangkal dakwaan itu, tiada pengumuman mengenai sebarang pembukaan taman di Malaysia daripada laman web rasmi Disney.

SAYS telah menghubungi ahli exco kerajaan negeri Melaka Datuk Muhammad Jailani Khami untuk mendapatkan penjelasan, dan diberitahu bahawa pelabur yang terlibat dalam projek itu akan membuat kenyataan kepada akhbar tidak lama lagi.

Pada hari Selasa, 15 November, Muhammad Jailani berkata dalam sidang akhbar bahawa Melaka akan membina taman tema Disneynya sendiri, yang digelar Disney City, di Jasin menjelang 2027

Satu Malaysia kena scam, Wakil Disneyland nafi akan buat di Melaka

Exco Pelancongan, Warisan, dan Kebudayaan Melaka berkata taman tema Disney di Jasin akan menjadi yang pertama di ASEAN.

“Selepas lebih 20 tahun, kami akan mempunyai taman tema baharu. Walaupun ia tidak begitu besar, saya rasa ia cukup membanggakan (yang kami berjaya) bawa masuk ke Disneyland,” Melaka Hari Ini memetik beliau sebagai berkata.

“Ia akan membantu kami mencapai sasaran 20 juta pelancong dalam tempoh tiga tahun dan kembali ke landasan asal 18.7 juta pelancong yang kami capai pada 2019.”

Dalam sidang media itu, beliau turut mengumumkan cadangan projek membangunkan sistem ‘Maglev’ sepanjang 22km bagi menghubungkan kawasan tumpuan pelancongan Melaka.

Akhbar berita nasional Malaysia Bernama juga melaporkan tentang pembangunan Disney City dan sistem kereta api elektromagnet di Melaka.

BACA:

‘Izara Aishah ni next level betul fesyen dia’, satu dewan terpaku

Hafiz Suip dah masuk tabligh punca tarik diri SFMM37?

Anak kena ganggu ‘makhluk halus’ buat ibu risau, selamat ada kucing jadi penyelamat