Sarawak negeri contoh terbaik di Malaysia – Mujahid

Sarawak adalah negeri contoh terbaik di Malaysia kerana tidak memainkan isu perkauman dan agama, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof.

Beliau berkata, beliau kagum dengan masyarakat di negeri ini yang tidak berfikiran sempit serta mampu menjalani kehidupan dengan baik walaupun masyarakatnya berbilang kaum.

“Ini adalah contoh yang terbaik untuk negeri-negeri lain di Semenanjung, sungguhpun kerajaan Malaysia berteraskan agama Islam namun konteks ‘local’ (tempatan) juga perlu diambil kira dan rakyat Sarawak lebih memahaminya,” katanya ketika berucap pada majlis Wacana Eksekutif Maqasid Syariah Peringkat Sarawak di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata sungguhpun pentadbiran Sarawak menggunakan model ‘Piagam Madinah’ namun yang bukan Islam juga turut tidak diabaikan.

“Walaupun umat Islam bukan majoriti di negeri ini, namun masyarakat yang pelbagai lapisan kaum memberikan keyakinan kepada kerajaan negeri untuk ditadbir Sarawak berteraskan Islam, dan pada masa yang sama sebagai pentadbir kita perlu bersikap adil,” katanya.

BERNAMA