Sanusi patut belajar sejarah isu air Sungai Muda, tegur pemimpin MCA

Sanusi patut belajar sejarah isu air Sungai Muda, tegur pemimpin MCA

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor harus mengkaji latar belakang masalah Sungai Muda sebelum membuat ‘ugutan’, kata naib presiden MCA Datuk Tan Teik Cheng.

Katanya, berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Malaysia, Pulau Pinang tidak perlu membayar Kedah untuk menggunakan air dari Sungai Muda.

“Ancaman Sanusi menyekat aliran Sungai Muda tidak memiliki kebijaksanaan. Tidak diragukan lagi bahawa Pulau Pinang mempunyai hak untuk menggunakan air di dalam sempadan untuk penggunaannya sendiri; Oleh itu, adalah satu penghinaa apabila Sanusi membuat ancaman untuk menyekat aliran sungai dan mengalihkan air ke tempat lain.

“Saya mendesak Sanusi untuk meninjau latar belakang isu tersebut dan memahami bahawa Pulau Pinang tidak perlu membayar Kedah untuk menggunakan air dari Sungai Muda.

“Ini berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Isnin (14 Dis).

Tan menambah bahawa kerajaan negeri Kedah harus melakukan usaha untuk melestarikan kawasan tadahan air Ulu Muda kerana ia adalah nadi bagi 4.2 juta rakyat Malaysia yang tinggal di utara Malaysia.

Dia juga mengatakan bahawa kerajaan negeri Kedah harus meminta bantuan persekutuan jika pewartaan kawasan tadahan air Ulu Muda mengakibatkan kehilangan pendapatan secara drastik kerana pembalakan dihentikan.

“Saya berharap agar Kerajaan Persekutuan juga menghulurkan bantuan kepada Kedah agar negeri ini tidak melakukan aktiviti yang boleh mendatangkan bahaya kepada kawasan tadahan air, dan memastikan air terus sampai ke penduduk Perlis, Kedah, dan Pulau Pinang, “Kata Tan.

Kedah dan Pulau Pinang kini terlibat dalam masalah air mentah, dengan kerajaan Kedah mendakwa bahawa Pulau Pinang tidak pernah menjawab tuntutannya untuk RM50 juta setiap tahun untuk air mentah yang diambil dari (Pulau Pinang) Sungai Muda, yang mengalir dari tadahan Ulu Muda kawasan di Kedah.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/12/14/dont-just-make-threats-study-the-sg-muda-water-issue-first-kedah-mb-urged