Saman RM13.5 bilion Puncak Niaga terhadap Khalid Ibrahim diteruskan

Saman RM13.5 bilion Puncak Niaga terhadap Khalid Ibrahim diteruskan

Saman RM13.5 bilion Puncak Niaga terhadap Khalid Ibrahim diteruskan.Saman berjumlah RM13.5 bilion Puncak Niaga Holdings Bhd terhadap bekas menteri besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim dan kerajaan negeri akan tetap diteruskan, empat tahun selepas difailkan, kata peguam.

“Kami mendapat arahan untuk meneruskan saman ini. Status quo dikekalkan,” kata Gopal Sreenevasan yang mewakili Puncak Niaga

Katanya, proses pengurusan kes akan dilakukan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 22 Julai nanti.

Beliau mengulas demikian ketika menjawab pertanyaan sama ada anak guamnya akan meneruskan tindakan itu disebabkan berlaku perubahan keadaan sejak saman difailkan pada 2017.

Puncak Niaga

Pada 23 Jun, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Khalid dan kerajaan negeri untuk diberi izin merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan empat bulan sebelum itu.

Pada 11 Feb, mahkamah membenarkan rayuan rayuan Puncak Niaga untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Khalid dan kerajaan negeri membatalkan saman berkenaan.

Hakim Mahkamah Persekutuan Vernon Ong Lam Kiat berkata, Mahkamah Tinggi tidak mempunyai peluang untuk memutuskan sama ada saman itu dibatasi had waktu di bawah Akta Perlindungan Penguasa Awam 1948.

“Memandangkan Mahkamah Tinggi tidak membuat keputusan, had ambang Seksyen 96 (mengenai pemberian cuti) di bawah Akta Mahkamah Kehakiman 1964 tidak dipenuhi.

“Persoalan mengenai cuti adalah gabungan fakta dan undang-undang yang perlu dikendalikan secara teliti ketika perbicaraan,” katanya.

Edmund Bon, yang mewakili Khalid sebelum ini berhujah saman itu dibatasi had waktu kerana anak guamnya tidak lagi memegang jawatan itu selepas 23 September 2014 sedangkan saman itu difailkan pada 27 Oktober 2017.

Di bawah Akta Perlindungan Pihak Berkuasa Awam, tuntutan terhadap kerajaan perlu difailkan dalam tempoh tiga tahun.

Gopal mengakui Khalid mengosongkan jawatan itu pada 2013 tetapi berkata, perjanjian jual beli diselesaikan pada 10 Okt 2015.

Katanya had tempoh tiga tahun itu bagaimanapun berkuat kuasa pada Okt 2018.

Sementara itu, peguam Michael Cheah yang hadir bersama Bon memberitahu FMT bahawa keputusan sama ada saman wajar diketepikan memerlukan masa memandangkan pihak terbabit perlu menunggu keputusan Mahkamah Persekutuan.

Pada 19 Nov 2019 mahkamah apex memutuskan bekas perdana menteri Najib Razak adalah seorang penjawat awam dan boleh disaman atas tuduhan menyalahgunakan kuasa dalam kes 1MDB ketika masih memegang jawatan.

Keputusan itu terpakai kepada ketua kerajaan, anggota Kabinet dan ahli majlis eksekutif.

Dalam saman 2017, Puncak Niaga mendakwa Khalid dan penggantinya Mohamed Azmin Ali menyalahgunakan kuasa dengan mengancam untuk menyebabkan kerajaan pusat menggunakan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 untuk memaksa pengambilalihan industri perkhidmatan air di Selangor.

Syarikat itu menuntut ganti rugi, faedah dan kos atas kehilangan peluang perniagaan di dalam dan luar negara berjumlah RM13.5 bilion.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/05/puncak-niaga-teruskan-saman-rm13-5-bilion-terhadap-bekas-mb-kerajaan-selangor/

Jika Anda Terlepas: SOP perlu dikaji semula, ‘kurung’ rakyat dah tak relevan – TMJ