Russia dilarang sertai piala dunia – FIFA

Russia dilarang sertai piala dunia. FIFA dan UEFA menggantung pasukan kebangsaan dan kelab Rusia daripada semua pertandingan bola sepak antarabangsa selepas menerima tindak balas terhadap pencerobohan Presiden Putin ke atas Ukraine.

Presiden FIFA Gianni Infantino, kiri, dan Presiden Rusia Vladimir Putin bergambar untuk kamera. Dalam foto fail dari 2018 ini, Presiden FIFA Gianni Infantino, kiri, dan Presiden Rusia Vladimir Putin bergambar untuk kamera di kongres FIFA

Rusia telah disingkirkan daripada Piala Dunia 2022 dan pasukannya digantung daripada semua pertandingan bola sepak antarabangsa “sehingga diberitahu kelak” selepas pencerobohan Presiden Vladimir Putin ke atas Ukraine , FIFA mengumumkan dalam satu kenyataan bersama UEFA pada hari Isnin.

Russia dilarang sertai piala dunia - FIFA

Pasukan lelaki sepatutnya bermain dalam playoff kelayakan pada Mac untuk Piala Dunia di Qatar akhir tahun ini, manakala pasukan wanitanya telah layak ke Kejohanan Eropah di England, yang akan diadakan pada bulan Julai.Pengumuman itu turut memberi kesan kepada kelab Rusia yang terlibat dalam pertandingan Eropah.

“FIFA dan UEFA hari ini telah memutuskan bersama-sama bahawa semua pasukan Rusia, sama ada pasukan wakil kebangsaan atau pasukan kelab, akan digantung daripada penyertaan dalam kedua-dua pertandingan FIFA dan UEFA sehingga diberitahu kelak,” kata badan induk global dan Eropah bola sepak.

Rusia dijadualkan menentang Poland dalam separuh akhir playoff kelayakan Piala Dunia pada 24 Mac, dan mungkin akan menentang Sweden atau Republik Czech pada 29 Mac untuk tempat ke peringkat akhir.

Tetapi tiga lawan mereka yang berpotensi menegaskan mereka akan memboikot perlawanan.

Pendekatan berubah

FIFA mengumumkan pada hari Ahad bahawa pasukan Rusia akan dibenarkan untuk terus bermain di bawah nama Kesatuan Bola Sepak Rusia, bermain perlawanan di tempat sendiri di wilayah neutral dan secara tertutup, dan dengan bendera dan lagu Rusia diharamkan.

Tetapi langkah itu ditolak sebagai “tidak boleh diterima sama sekali” oleh Presiden FA Poland, Cezary Kulesza, yang menambah bahawa Poland tidak akan bermain playoff Piala Dunia mereka dengan Rusia, “tidak kira apa nama pasukan itu.”

FIFA mengubah pendekatannya pada hari Isnin, menendang Rusia daripada kejohanan pameran sukan itu.

“Bola sepak bersatu sepenuhnya di sini dan dalam solidariti penuh dengan semua orang yang terjejas di Ukraine,” tambah kenyataan itu.

“Kedua-dua presiden [Gianni Infantino dan Aleksander Ceferin] berharap keadaan di Ukraine akan bertambah baik dengan ketara dan pantas supaya bola sepak boleh sekali lagi menjadi vektor perpaduan dan keamanan di kalangan rakyat.”

Rusia dijadualkan menentang Belanda, Sweden dan Switzerland dalam kumpulan mereka di Euro wanita. Spartak Moscow sepatutnya menentang RB Leipzig dari Jerman dalam pusingan 16 terakhir Liga Europa bulan depan.

Tonton:

Baca:

KKM tegaskan tiada lagi kematian berpunca dari vaksin Covid-19

Cara suami ini bahagiakan isteri sendiri walaupun berkereta buruk dipuji

Anak pecahkan pasu di rumah, rupanya tempat simpan duit ayahnya selama 13 tahun