Rupanya ini punca Pas perlahan-lahan tinggalkan Bersatu dan mula sokong Tun M

Rupanya ini punca Pas perlahan-lahan tinggalkan Bersatu dan mula sokong Tun M

Abdul Hadi Awang, bersama beberapa pegawai kanan PAS, bertemu dengan Dr Mahathir Mohamad di kediaman bekas perdana menteri itu.

Di sana, mereka menandatangani “Proklamasi Orang Melayu” (Proklamasi Rakyat Melayu).

Rupanya ini punca Pas perlahan-lahan tinggalkan Bersatu dan mula sokong Tun M

Foto kumpulan Hadi yang sedang duduk bersama Mahathir telah disebarkan oleh sumber yang tidak diketahui.

Ini bukan kali pertama Mahathir mengeluarkan dokumen yang mendakwa mewakili orang Melayu. Dokumen serupa dengan nama yang berbeza seperti “pengisytiharan” atau “pengisytiharan” telah dikeluarkan sebelum ini.

Walau apa pun namanya atau kandungannya, dokumen sebegini tidak lagi mempunyai kepentingan yang besar kepada masyarakat Melayu. Selagi ia ditulis dan dikeluarkan oleh Mahathir, dokumen sebegitu akan dilihat oleh orang Melayu sebagai satu helah untuk mengapi-apikan sentimen kaum dan etnik, tidak lebih.

Sebagai taktik politik, PAS juga mahu mengeksploitasi dan memainkan sentimen perkauman.

Semoga masih ada orang Melayu yang tidak mudah terpengaruh dan percaya Mahathir benar-benar memperjuangkan nasib orang Melayu, sambil menyembunyikan kepentingan dirinya yang terancam.

PAS sedia maklum bahawa Mahathir telah kehilangan pengaruh yang ketara. Parti Mahathir, Pejuang, bukan sahaja kalah malah kehilangan wang simpanan di hampir semua kerusi yang mereka tandingi pada pilihan raya umum sebelum ini. Pejuang dikalahkan bukan sahaja oleh BN atau PH tetapi juga oleh calon PAS dan PN. Bagi mereka yang arif, menyertai semula perjuangan sebegini bukan sahaja sia-sia malah membuang masa.

Apabila Hadi menandatangani pengisytiharan Mahathir, ia menandakan Hadi juga sedar bahawa Bersatu tidak lagi boleh diharap untuk meningkatkan sokongan orang Melayu kepada PAS. Kapasiti dan pengaruh Bersatu telah mencapai hadnya. Amat sukar untuk mencari walaupun seratus penyokong Bersatu.

Kemerosotan atau kelemahan Bersatu adalah rahmat buat Hadi dan PAS. Nampaknya Bersatu tidak lagi benar-benar bersatu. Sudah ada tanda-tanda perselisihan dalam keputusan dan tindakan Bersatu. Ternyata beberapa pemimpin kanan Bersatu turut menandatangani pengisytiharan itu bersama Hadi.

Hanya tiga bulan lalu, PN, melalui Bersatu, menolak permohonan parti Mahathir untuk menyertai PN. Walaupun Mahathir sendiri telah keluar parti, tindakan ini dipercayai tidak lebih daripada satu helah untuk menyelamatkan Mukhriz Mahathir, yang menjadi presiden parti tanpa bapanya.

Mukhriz perlu dilihat sebagai ‘bebas’ daripada berada di bawah naungan bapanya.

Jika perlu, Mukhriz harus digambarkan sebagai ‘shift’ daripada bapanya.

Sebagai anak Mahathir, kita hanya mampu mendoakan beliau.

PAS tidak bertanggungjawab melaporkan semua tindakan mereka kepada Pengerusi Bersatu atau PN, Muhyiddin Yassin. PAS boleh dianggap sebagai kuasa dominan dalam PN dan mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding Bersatu, daripada bilangan ahli kepada kuasa pentadbiran di negeri seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Apa yang Bersatu ada? Tiada apa apa sebenarnya! Hanya jawatan yang tidak penting seperti ketua pembangkang dan kononnya pengerusi PN sahaja yang boleh diambil pada bila-bila masa.

Dalam politik demokrasi, bukan jawatan yang menjadikan seseorang individu atau parti kuat, tetapi jumlah wakil rakyat dan ahli akar umbi. Parti yang mempunyai seratus ribu ahli tidak boleh sekuat parti yang mempunyai 1.5 juta ahli. Faktor lain hanyalah ilusi dan fantasi kuasa.

Lihat sahaja nasib malang Bersatu apabila mereka tidak lagi mempunyai seorang ketua menteri di mana-mana negeri kerana Gerakan Sheraton yang dicipta oleh pemimpin mereka sendiri.

Sebelum Sheraton, Bersatu mempunyai dua menteri besar di Perak dan Johor. Demi memuaskan hati Muhyiddin untuk naik jadi Perdana Menteri, 2 Menteri Besar negeri tersebut sanggup melepaskan jawatan*

baca:

‘Mungkin telur masin pakai garam bukit, itiknya import dari Rusia’, Kecoh telur masin separuh harga RM3, baik ambil ayam seketul!

Patutlah tisu tandas awam cepat habis! Wanita ini kantoi rembat tisu tandas sekali lain pula jadi bila ‘petik’ nama Polis