Rupanya ini punca lipan buat sarang dalam rumah

Rupanya ini punca lipan buat sarang dalam rumah. Ini punca lipan bersarang di rumah yang ramai tak tahu.Semua orang kalau sebut ada lipan dalam rumah mesti cuakkan? Lagi-lagi lipan bara. Tengok pun dah meremang Tak kIsahlah samaada kecik atau besar, Kalau nampak je mesti tak fikir panjang terus bunuh kan?

Lipan atau dalam bahasa Inggerisnya Centipede memang diakui sangat berbisa walaupun racunnya belum boleh dikategorikan tahap membunuh buat manusia .Tapi di ingatkan bagi kanak-kanak bawah 5 tahun atau warga emas yang disengat lipan, segeralah bertemu doktor.

Dengan berbekalkan ‘Forcipules’ ; dua kaki depan yang bentuknya seakan penyepit, lipan akan menyuntik bisanya ke badan mangsa sekiranya rasa terancam. Tapi kalau admin lah. Kalau tahu ada lipan dalam rumah ,admin rasa admin lagi terancam!

Ini punca lipan bersarang di rumah yang ramai tak tahu

Rupanya ini punca lipan buat sarang dalam rumah

Berbalik pada topik kita , kenapa boleh ada lipan dalam rumah?

Mengikut satu kajian, lipan hanya akan merayap ke tempat yang ada sumber makanan untuknya. Contoh-contoh makanan lipan adalah anai-anai , lipas , lalat dan labah-labah.

Jangan terkejut ! So kalau ada benda ni kat rumah korang, paham2 lah kenapa boleh ada lipankan? Jadi apa kata kita ambil pendekatan terbaik , Elakkan kehadiran lipan dengan memastikan rumah anda bersih dan bebas dari serangga-serangga perosak di atas terutamanya dalam bilik air`

BACA:

Air mata Shuib mengalir lagi, kenang beraya dalam keadaan miskin dengan Sarah

Mengaku ‘on off’ dirikan solat, Naim Daniel bagi pesanan ini..

Penjelasan tanda warna hijau ketika mohon KWSP, wajib ambil tahu