Rupanya dalam kisah kapal Titanic ada penumpang beragama Islam, ini kisah buat ramai nak tahu

Rupanya dalam kisah kapal Titanic ada penumpang beragama Islam, ini kisah buat ramai nak tahu.

Kisah Titanic telah menjadi perhatian aku sejak kecil lagi kerana bukan sebab kisah cinta fiksyen Jack dan Rose dalam filem Titanic oleh James Cameron,

Tetapi kisah sebenar para imigran kelas ketiga yang maut dan orang-orang Islam arab,

Rupanya dalam kisah kapal Titanic ada penumpang beragama Islam, ini kisah buat ramai nak tahu

Palestin dan Syria yang menaiki kapal Titanic yang datang ke Amerika untuk mencari peluang hidup selesa dan kerja yang lebih baik namun hasrat mereka tidak kesempaian apabila ikut tenggelam sekali bersama Titanic (syahid di laut).

Salah seorang penumpang Titanic yang beragama Islam, iaitu Mustafà Nasr ‘Almā. Beliau lahir di Tibnīn, al-Janub, Lebanon sekitar tahun 1892 dan merupakan seorang buruh petani yang tidak berkahwin. Beliau menaiki Titanic dari Cherbourg (Perancis) sebagai penumpang kelas ketiga.

Nombor tiket ialah 2652 yang bernilai £7, yang telahpun melakukan pelayaran dari Beirut ke Marseille. Yang mengikutinya adalah dua sepupu beliau, Yūsuf Ahmad Waznah dan Fatīmah Muslamānī, yang berasal dari Tibnīn. Beliau berlayar bersama sepupunya ke bandar Michigan, Indiana dimana mereka mempunyai keluarga menunggu disana.

Sepupunya antara yang terselamat selepas penenggelaman Titanic, memberitahu para wartawan kesemua mereka sempat menaiki bot penyelamat, seorang penumpang lelaki memakai pakaian wanita supaya dapat memasuki bot tidak dikesan. Ada yang ditembak krew Titanic.

 

Namun, Mustafà Nasr ‘Almā maut sewaktu Titanic tenggelam, jenazahnya tidak ditemui.

Keseluruhan wang simpanan dikumpul selama 3 tahun oleh golongan miskin ini dibawa bersama sekali barang-barangan dari rumah mereka, untuk menetap di Amerika.

Penumpang kelas pertama datang ke Amerika pula untuk makan angin dan menikmati “penggembaraan”, kontra dengan kelas ketiga dimana mereka terpaksa berpindah ataupun mereka akan mati kebuluran dinegara asal mereka.

Kalau anda berminat dengan bacaan di atas, kami nak mencadangkan pembelian buku terbaru kami, Titanic Di Hujung Jari sebagai bahan bacaan. Pembelian boleh dibuat di pautan di bawah.

BACA: Lelaki ini palsukan kematian untuk lari dari isteri, sekali lain pula yang Polis jumpa

‘Tiket flight macam tiket bas dia buat’, Azhar Sulaiman pening Leona balik dari UK hanya nak pergi bazar ramadhan TTDI