Remaja Malaysia umur 19 tahun beli rumah RM1.6 Juta untuk keluarga selepas bertahun duduk rumah sempit

Remaja Malaysia umur 19 tahun beli rumah RM1.6 Juta untuk keluarga selepas bertahun duduk rumah sempit.

Dalam video YouTube yang dimuat naik pada 22 Januari, Bryson Lew berkata membeli rumah sentiasa menjadi impiannya.

Dia menyifatkan alasan membeli rumah baru pada usia yang begitu muda adalah ruang sempit di rumah mereka sekarang .

“Jika anda telah menonton video saya sebelum ini, saya suka menghiasi ruang tamu kami dalam pelbagai gaya untuk merakam video muzik (MV) […]

Remaja Malaysia umur 19 tahun beli rumah RM1.6 Juta untuk keluarga selepas bertahun duduk rumah sempit

kerana kami hanya mempunyai ruang ini untuk penggambaran,” kata YouTuber yang membuat kandungan muzik.

” Saya telah menjadikan rumah kita tidak kelihatan seperti rumah. ”

Ibu Lew berkata, ruang tamu di tingkat dua telah menjadi bilik stor untuk peralatan kameranya. Tambahnya, ruang tamu utama di tingkat bawah juga telah menjadisemakin bersepah selama ini .

Ibu bapa Lew, yang menggemari tumbuh-tumbuhan, juga telah memenuhi kawasan anjung kereta dengan pasu, menyebabkan ia tidak dapat meletakkan dua kereta sekarang.

Imej daripada Bryson Lew 刘铠翔 (YouTube)
Dalam video itu, selepas bercakap tentang semua masalah yang mereka hadapi di rumah mereka sekarang, Lew memandu keluarganya ke rumah berkembar baharu mereka bersama neneknya, yang tidak tahu tentang perpindahan mereka.

“Jika ini kali pertama anda menonton video saya, saya perlu memperkenalkan anda kepada orang-orang ini di dalam kereta saya. Mereka adalah keluarga saya. Saya membesar dikelilingi oleh kasih sayang dan penjagaan. Mereka sentiasa ada untuk saya,” kata 19 -berusia tahun.

“Mereka juga merupakan sebab utama untuk berpindah . Mereka merakam banyak video dengan saya, mencipta banyak video di Internet. Tanpa mereka, saya tidak akan ada. ”

Lew memberikan kunci rumah kepada neneknya dan membenarkannya menjadi orang pertama masuk ke dalam rumah.

Neneknya tersenyum lebar, terkejut dengan keluasan rumah itu.

Bagaimanapun, Lew berkata membeli rumah itu tidak membawa kegembiraan kepadanya. Dia mengakui bahawa dia berasa tertekan dengan pembelian itu kerana tempoh pembayaran balik pinjaman adalah selama 30 tahun.

“Saya masih muda. Saya tidak mempunyai banyak pengalaman. Jadi saya mempunyai banyak keraguan diri (terhadap pembelian). Selepas saya membeli rumah ini, kami perlu membayar pinjaman selama 30 tahun, serta bayar puluhan ribu ringgit untuk ubah suai bagi menyiapkan rumah kami,” kongsinya.

Tetapi, baginya, membalas budi keluarganya atas sokongan berterusan mereka dalam hidupnya dan perjalanan YouTubenya telah membuatkan dia percaya dengan pilihannya.

” Kamu tidak menyokong saya hanya selepas saya membuat beberapa pencapaian. Kamu menyokong saya apabila saya mula-mula memulakan saluran saya dengan hanya penonton kecil,” katanya.

“Kamu (ibu bapa Lew) akan mencecah 60 tahun tidak lama lagi dan nenek akan mencecah 90 tahun dalam beberapa tahun.”

” Saya rasa persahabatan dan membalas budi saya (untuk keluarga) adalah perkara paling bermakna yang boleh saya lakukan sekarang. ”

Pada masa penulisan, video itu telah mendapat lebih 500,000 tontonan. Beribu-ribu netizen tersentuh dengan perasaan taat setia Lew.

Ada juga netizen yang berkata mereka tidak mampu membeli rumah walaupun sudah berusia lewat 20-an.

BACA:

Majikan terkejut pekerja masak nasi di lantai, jawapannya undang sebak netizen

Uyaina Arshad buat hal dekat live TV, berdekah Zaki Yamani tengok