Ramai selebriti terkenal kunjungi ‘Al-Ula’ di Arab Saudi, tetapi ramai tak tahu kenapa umat islam tak digalakkan ke sana

Arab Saudi baru-baru ini dilaporkan cuba menjadikan tapak warisan tamadun purba yang terletak tidak jauh dari kawasan Al-Ula

menjadi destinasi pelancongan global untuk membuka diri kepada dunia dan mempelbagaikan ekonomi Kerajaan daripada minyak.

Tempat misteri purba yang dipanggil Hegra atau Al-Hijr dipenuhi dengan pergunungan besar

dan ukiran binaan yang menakjubkan yang tidak disentuh selama berabad-abad.

Kini UNESCO mengiktirafnya sebagai salah satu warisan tertuanya.

Menurut ahli arkeologi, pembinaan di atas gunung itu, seperti yang dilihat di tempat itu, bukanlah kerja orang biasa kerana pada masa kini, kita menggunakan jentera yang berkuasa untuk itu.

Al Ula juga dikenali sebagai Maidan e Saleh (Rumah Tsamud)

Siapa Sangka Lokasi Pernah Dilaknat Tuhan Ini Menyimpan Seribu Keindahan

Dalam Islam, tempat ini juga dikenali sebagai Maidan e Saleh, iaitu, rumah kepada qaum e Tsamud (bangsa Tsamud), kaum Nabi Saleh (AS) yang terkenal dengan kekuatan ajaib dan kemahiran mereka dalam membuat ukiran gunung dan pembinaan yang masih boleh kita lihat hari ini.

Dikatakan kawasan ini dahulunya sangat subur dan menghijau, yang mempunyai bijirin dan tanaman yang mencukupi setiap tahun.

Namun, kekayaan alam yang melimpah ruah ini menjadikan orang kaya di kalangan kaum Tsamud menjadi sombong dan zalim serta suka menyeksa dan membunuh orang miskin.

Nabi Saleh (AS) kemudiannya diutus untuk membimbing mereka oleh Allah SWT, seperti yang diriwayatkan dalam Al-Quran berikut:

Namun, daripada menerima Saleh, mereka mencabar Saleh untuk melakukan mukjizat untuk membuktikan kenabiannya.

Mereka mencabarnya untuk mengeluarkan seekor unta daripada batu-batu berhampiran. Saleh berdoa, dan keajaiban berlaku dengan izin Allah. Seekor unta betina muncul di antara mereka dan melahirkan seekor anak lembu. Hazrat Saleh memerintahkan kaum Tsamud untuk menghormatinya.

Sebahagian daripada mereka mempercayai kenabian Saleh, manakala yang lain tetap menolaknya walaupun dua daripada mereka membunuh unta yang tidak bersalah itu.

Sebagai hukuman untuk ini, Allah juga menurunkan gempa bumi di tengah malam, yang menyebabkan mereka semua mati, dan tidak ada seorang pun dari mereka yang bangun lagi. Dalam surah Al-A’raf ayat 78, Allah berfirman:

“Maka ditimpa malapetaka yang mengejutkan sehingga mereka bersujud di tempat tinggal mereka”

Surah Al-A’raf ayat 78
Yang tinggal hanyalah bangunan besar dan monumen yang mereka pahat dari pergunungan dan batu, seperti yang kita masih boleh lihat hari ini.

Nabi Muhammad SAW Menjauhi Al Ula (Maidan e Saleh)

Apabila Nabi Muhammad SAW melalui tempat ini semasa pergi ke Perang Tabuk, baginda secara khusus menunjukkan tempat ini (Al Ula atau Maidan e Saleh) kepada para sahabatnya sebagai ibrat .

Beliau memerintahkan mereka untuk minum air hanya dari satu perigi yang digunakan oleh unta Hazrat Saleh AS dan melarang mereka makan dan minum apa-apa dari kawasan itu dan melaluinya dengan agak cepat .

Gempa bumi besar yang berlaku beribu-ribu tahun dahulu juga telah mengurangkan lapisan pelindung bawah tanah bumi.

Pada masa kini, saintis telah menemui satu lubang besar di lapisan ozon atmosfera betul-betul di atas kawasan yang musnah ini.

Ini meletakkan rantau ini berisiko untuk kerosakan gempa bumi, kerosakan sinar UV, pelbagai penyakit kulit, kanser, dan ribut semula jadi.

Penyelidik bersetuju bahawa tidak selamat bagi manusia untuk tinggal di sana lama.

Hal ini sesuai dengan larangan yang pernah disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW tentang tempat ini.

Tempat yang menjadi tanda ibrat ini, tidak boleh dijadikan tempat keseronokan dan keseronokan.

Maidan e Saleh telah menjadi rumah bagi orang-orang yang dibinasakan oleh Azaab dan kemurkaan Allah. Tempat ini harus mengingatkan kita tentang Pencipta kita, Keagungan-Nya, dan Kuasa-Nya.

Sebaliknya, tempat ini telah mula diraikan dan dinikmati sebagai seni seni bina. Semoga Allah membimbing kita ke jalan yang benar Ameen.

BACA: Selepas 2 bulan berkahwin, Mizz Nina akhirnya buat Majlis ‘simple’ di KL, Noh dijemput ke?