Rakyat tengah susah offer ketua pembangkang gaji dan elaun tinggi?, soal Anwar

Rakyat tengah susah offer ketua pembangkang gaji dan elaun tinggi?

Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tawaran diberi Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai satu penghinaan kepada ketua pembangkang.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, dalam keadaan rakyat susah dan terbeban akibat kesan pandemik COVID-19, tawaran sebegitu tidak mampu menyelesaikan masalah.

“Tak pernah saya sebut. Tak pernah saya minta. Tak pernah saya fikir pun munasabah untuk dalam keadaan pandemik, ekonomi yang meleset ini mahu dapat RM40,000, RM50,000 gaji tambahan dan kemudahan setaraf menteri kanan.

Rakyat

“Saya tidak langsung berfikir ini wajar dan munasabah. Takkanlah ini boleh dibuai. Bagi saya satu penghinaan, orang nak dapat RM50, RM100 tambahan sebulan untuk cari nafkah anak-anak pun susah, kamu pelawa ketua pembangkang RM40,000, RM50,000 sebulan tambahan dengan segala status dan sebagainya.

Sebab itu saya tegas menolak, saya tidak mahu menilai motif dan niat masing-masing, tetapi apa yang nyata dan dizahirkan itu adalah percubaan licik tanpa memikirkan masalah rakyat,” katanya dalam sidang video secara maya di Facebook beliau malam ini.

Anwar berkata demikian sebagai mengulas tawaran kerjasama bipartisan dibuat Muhyiddin semalam kepada Ahli Parlimen pembangkang serta faedah setaraf menteri kanan yang diberi kepada ketua pembangkang.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, dalam kedudukan Perdana Menteri sudah hilang majoriti, tidak munasabah untuk beliau mengemukakan apa-apa tawaran.

“Perdana Menteri mengaku sudah hilang majoriti dan dalam keadaan begini tidak munasabah untuk kita memberi pertimbangan apa-apa usul yang beliau kemukakan kerana usul itu harus dikemukakan Perdana Menteri yang baharu.

“Ya… Ahli Parlimen penting dapat peruntukan, tetapi nyawa rakyat pun penting. Kehidupan orang tiada pekerjaan, yang susah terpaksa mengemis minta pertolongan, itu lebih penting dan wajar kita pertimbangkan bukan soal survival Ahli Parlimen atau ketua pembangkang,” katanya.

Justeru, beliau menyarankan supaya Muhyiddin wajar mengikut jalur perlembagaan yang sepatutnya dengan meletak jawatan secara terhormat.

“Perdana Menteri ikutlah jalur yang munasabah iaitu menghormati prinsip perlembagaan. Ikutlah prinsip perlembagaan dan letak jawatan secara terhormat dan biarlah kita ambil langkah maju ke depan.

“Kita perlu lakukan politik baharu yang tidak berasaskan politik dendam. Kemudian politik yang tidak terlalu diheret dengan kepentingan peribadi,” katanya.

Berita penuh : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/08/851331/tawaran-perdana-menteri-satu-penghinaan-anwar

BACA JUGA : Gempar !!! Pemimpin Umno dedah Muhyiddin sudah hantar surat letak jawatan