PRK Tanjung Piai: Peluang terbaik untuk pemimpin PH jelas keadaan sebenar

Barisan pemimpin Pakatan Harapan (PH) perlu melihat Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai sebagai peluang baik untuk menjelaskan keadaan semasa kerajaan kepada pengundi serta menjadikan mereka lebih bermaklumat dengan realiti.

Timbalan Presiden PH, Tan Sri Muhyiddin, berkata ini bagi memastikan rakyat akan dimaklumkan tentang status pembaharuan yang dijanjikan oleh kerajaan PH semasa kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Menurutnya, adalah penting untuk bersemuka dengan pengundi Tanjung Piai dan menjelaskan tentang realiti yang mereka hadapi tanpa berselindung atau menyembunyikan sesuatu perkara.

“Dengan berbuat demikian, (mungkin) mereka faham dan rakyat lebih bertimbang rasa serta fikir bahawa kerajaan PH tidak gagal dalam menunaikan kewajipan untuk membangun dan mentabir negara,” katanya.

Muhyiddin, yang juga Menteri Dalam Negeri,??? berkata demikian selepas majlis minum petang bersama anggota polis di Balai Polis Pekan Nanas, Pontian, hari ini.

Muhyiddin berkata rakyat perlu menilai PH dalam perspektif yang betul dengan mendapatkan maklumat kerana kerajaan PH telah melaksanakan banyak proses pembaharuan.

Beliau berkata bukan mudah untuk mana-mana parti mengambilalih sistem pentadbiran kerajaan yang sudah rosak akibat salah laku pemimpin dan gejala rasuah dengan contoh klasik skandal mega 1Malaysia Development Board (1MDB).

“Berdasarkan jumlah hutang negara yang ditinggalkan oleh kerajaan terdahulu, saya tidak dapat bayangkan dengan dibebani dengan masalah ini. Bahkan jika kita ada pakar untuk menyelesaikannya, saya tidak fikir dalam tempoh satu tahun, kita dapat menyelesaikannya,” katanya.

Muhyiddin juga menyentuh beberapa langkah pembaharuan yang telah dilaksanakan termasuk Pelan Antirasuah Nasional bagi membanteras gejala rasuah serta mewajibkan semua ahli Parlimen mengisytiharkan harta dan pendapatan mereka kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Kempen PRK Parlimen Tanjung Piai bermula pada 2 Nov lalu selepas penamaan calon dan hari pengundian awal ditetapkan pada 12 Nov dan hari pengundian pada 16 Nov ini.

PRK itu menyaksikan saingan enam penjuru membabitkan calon PH, Barisan Nasional (BN), GERAKAN, Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) dan dua calon Bebas.

BERNAMA