Prihatin barang makin naik, kerajaan naikkan gaji minimun 5%

Prihatin barang makin naik, kerajaan naikkan gaji minimun 5%. Inflasi Korea Selatan telah melambung tinggi dan mencapai kadar terpantas sejak krisis ekonomi yang berlaku pada akhir 1998. Ia melebihi jangkaan dan mengekalkan tekanan ke atas Bank of Korea (BOK) untuk mempertimbangkan untuk menaikkan kadar faedah penanda arasnya terlalu besar.

Seperti dilaporkan oleh Bloomberg pada Selasa (5/7/2022), harga pengguna di Korea Selatan meningkat 6 peratus dari tahun sebelumnya (tahun ke tahun/yoy), lebih cepat daripada pertumbuhan ekonomi 5.4 peratus pada Mei 2022. Realisasi ini adalah kadar terpantas sejak November 1998, apabila harga naik 6.8 peratus.

Ahli ekonomi menjangkakan ia akan meningkat 5.9 peratus. Kenaikan harga yang pesat telah menjadi kebimbangan terbesar bagi pembuat dasar global tahun ini. Inflasi merangkak seiring dengan pendirian bank pusat untuk mengeluarkan kenaikan kadar yang lebih besar daripada biasa untuk menjinakkan pecutan inflasi.Kerajaan Korea Selatan juga telah mengumumkan akan menaikkan kadar gaji minimum sebanyak 5% mulai tahun depan bagi mengimbangi kenaikan kos sara hidup.

Baca Artikel Penuh