Power betul! Tun M pun tak tahu cara ni, rupa-rupanya ini cara Anwar Ibrahim bakal gunakan untuk naikkan ekonomi negara

Power betul! Tun M pun tak tahu cara ni, rupa-rupanya ini cara Anwar Ibrahim bakal gunakan untuk naikkan ekonomi negara. Bagaimana Anwar akan mengurangkan defisit negara?

Mengambil ibrah daripada kisah Nabi Yusuf, fasa pertama pengurusan ekonomi negara, adalah dengan berjimat.

Penjimatan bukan bermakna kedekut. Apa yang asas diselesaikan secepat mungkin.

Power betul! Tun M pun tak tahu cara ni, rupa-rupanya ini cara Anwar Ibrahim bakal gunakan untuk naikkan ekonomi negara

Fasa kedua adalah fasa bertahan. Ketika ini, segala sumber dalam negara akan digunakan bagi menghadapi kekangan dunia.

Fasa ketiga adalah fasa selesa.

Kita berada pada Fasa Pertama. Semua gaji menteri dipotong, malah ada yang bertugas secara PROBONO. Semua sedang berjimat. Peruntukan ahli parlimen pun dipotong, supaya wang lebihan itu boleh dialihkan kepada projek rakyat miskin secara berpusat. Disiplin fiskal diperketat. Pembangunan untuk rakyat miskin dan sederhana dipercepat.

Sambil itu, kerajaan cuba mendapatkan kembali sebanyak mungkin wang negara yang hilang. Antaranya adalah wang 1MDB, yang telah dipulangkan 1.8b USD. Begitu juga dengan projek-projek yang diluluskan secara direct nego. Penjimatan sebanyak beberapa bilion lagi dicatatkan.

Sementelah kerajaan melaksanakan penjimatan, PMX pula sentiasa berhubung dengan pelabur luar untuk datang melabur di sini. Pelabur dari Arab Saudi, antara yang akan hadir. Sebelum ini Indonesia, Brunei, Singapura, dan Thailand. Belum lagi dikira dari Turki. Ini semua akan menjadi nilai tambah kepada semua yang sedang dirancang.

Belanjawan negara dijangkakan berakhir dengan surplus, sekiranya kaedah ini dilaksanakan secara istiqamah. DSAI sudah masuk gear 5, pada hari pertama dia memasuki pejabat.

Yang paling penting, dia tidak ambil komisyen mahupun songlap duit rakyat. Setiap sen, dikembalikan kepada negara. Dia tak perlu nak bersumpah seperti Pagoh… hari-hari sumpah guna nama Allah… Dia hanya laksanakan dengan tindakan…

Kita akan memasuki Fasa kedua, iaitu fasa bertahan. Kerajaan ini perlu stabil. Rakyat perlu bersabar. Ikatkan yakin dan tawakkal. Insyaallah, fasa ini akan berlalu.

Selepas fasa ini, kita akan menikmati keamanan, insyaallah. Erdogan memerlukan 10-15 tahun untuk menjadikan Turki sebagai sebuah negara yang kuat. Insyaallah, Anwar akan perlukan masa yang lebih singkat.

Kepada Allah kita bertawakkal…

BACA:

Tak pasal waiter kena ganti RM723 rupanya ini yang pelanggan buat

Walaupun gaji cukup-cukup makan, ini 5 negara eropah yang boleh kita lawat tanpa perlu kos yang besar