Portal The Economist dedah negara yang terpaling kroni-kapitalis dalam dunia, no.3 tu buat rakyat Malaysia mengeluh

Portal The Economist dedah negara yang terpaling kroni-kapitalis dalam dunia, no.3 tu buat rakyat Malaysia mengeluh.

The Economist baru-baru ini menerbitkan Indeks Kroni-Kapitalisme tahunannya dan edisi 2023 tidak membuat bacaan yang baik untuk kita rakyat Malaysia.

Ini kerana negara kita menduduki tempat ketiga dalam senarai itu, hanya di belakang Rusia dan Republik Czech sebagai negara paling kroni-kapitalis di dunia!

Portal The Economist dedah negara yang terpaling kroni-kapitalis dalam dunia, no.3 tu buat rakyat Malaysia mengeluh

Kapitalisme kroni boleh ditakrifkan sebagai sistem ekonomi di mana perniagaan berkembang maju dengan pulangan wang yang dikumpulkan melalui pakatan sulit antara kelas perniagaan dan kelas politik.

Menurut kajian itu, kekayaan kapitalis kroni di seluruh dunia telah meningkat daripada kira-kira RM1.4 trilion atau 1% daripada KDNK global 25 tahun lalu kepada RM13.3 trilion atau sekitar 3% daripada KDNK global tahun ini.

Lebih-lebih lagi, kajian itu menganggarkan terdapat beratus-ratus jutawan di seluruh dunia yang menjana kekayaan mereka daripada sektor-sektor yang “sering memaparkan urusan mesra dengan negara”.

20230506 Irc015

The Economist mengklasifikasikan sumber kekayaan jutawan dunia kepada sektor mencari sewa dan bukan mencari sewa, dengan sewa ekonomi ditakrifkan sebagai lebihan yang tinggal setelah modal dan buruh dibayar.

Penerbitan itu menjelaskan lagi bahawa pencarian sewa adalah perkara biasa dalam sektor yang dekat dengan kerajaan seperti perbankan, pembinaan, hartanah dan sumber asli.

Sehubungan itu, kadangkala pencari sewa boleh meningkatkan pendapatan mereka dengan memperoleh akses yang baik kepada tanah, lesen dan sumber kerana “hubungan rapat” mereka dengan kerajaan.

Rusia disenaraikan sebagai negara paling kapitalis kroni dalam indeks, dengan kekayaan jutawannya daripada sektor kroni berjumlah 19% daripada KDNK, manakala Republik Czech menduduki tempat kedua dengan 15% daripada metrik yang sama.

Malaysia menduduki tempat ketiga dalam senarai itu, dengan kekayaan jutawan kita membentuk sehingga 12% daripada KDNK negara kita, sehingga 11% daripadanya adalah daripada sektor kroni.

20230506 Irc014
Selain itu, The Economist juga merujuk kepada panduan ‘dekleptification’ 84 muka surat Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat (USAID) yang diterbitkan tahun lepas yang mengkaji 13 negara yang terkenal dengan amalan kleptokrasi, termasuk Malaysia.

Antara cadangan daripada panduan USAID dalam memerangi kleptokrasi termasuk memecahkan monopoli rasuah dan mendigitalkan pendaftaran pemilikan.

Sila ambil perhatian bahawa hanya 43 negara disenaraikan dalam Indeks Kapitalisme Kroni 2023, kerana ia hanya merangkumi negara yang mempunyai lebih daripada RM1.11 trilion KDNK sebagai sebahagian daripada kajiannya.

Jadi, apakah pendapat anda tentang dapatan kajian? Pada pendapat anda, apakah yang perlu kerajaan lakukan untuk meningkatkan kedudukan negara kita? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen!

BACA:

“Aku berserah je naik teksi ke airport dari rumah, sebelum naik tu, mak cuma cakap sebaris je tapi aku ingat sampai sekarang pesanan dia”

Gara-gara hasil kekayaan terdedah? Tun M saman Anwar Ibrahim RM150 juta